Bu yıl Moskova Film Festivali’nde yarışmayan Türkiye filmleri, ayrı bir seçkide gösterilirken, festivalde Türkiye, Irak, İran ve Ermenistan’daki Kürt yönetmenlerin çektiği filmler, ayrı bir seçkide bir araya getirildi. Kürt filmleri seçkisinin ilk filmi, Yılmaz Güney’in Yol filmi oldu.

Dünyanın en eski film festivallerinden, sinemanın büyük ustası Sergey Eisenstein’ın kurucusu olduğu Uluslararası Moskova Film Festivali’nin 37’incisi, önceki gün başladı. Eisenstein’ın jüri başkanlığında ilk kez 1935’de düzenlenen ancak 1959’da düzenli olarak gerçekleştirilmeye başlanan festival, 1960’larda Sovyetler Birliği döneminde, faşizme karşı savaştan etkilenen yeni yönetmen kuşağının buluştuğu önemli bir sinema merkeziydi.

Cuma günü Rusya’nın başkenti Moskova’daki Rossiya tiyatrosunda düzenlenen festivalin açılış töreni kırmızı halı geçişleriyle başladı. Ünlü Rus yönetmen ve Moskova Film Festivali Başkanı Nikita Mihalkov, misafirlerini geleneksel olarak kapıda karşıladı. Kırmızı halıda, Fransız yapımcı Jean-Jacques Annaud başkanlığındaki jüri üyeleri, oyuncular, sanat ve siyaset dünyasından önde gelen kişiler yürüdü.

Festival 26 Haziran’a kadar devam edecek. Festivale, Rusya, İspanya, Fransa, İran, Bulgaristan ve Sırbistan başta olmak üzere birçok ülkeden film katıldı. Moskova Film Festivali’nde bu sene Türkiye’den film yarışmayacak ancak programa “Türkiye sineması seçkisi” dahil edildi. Bu kapsamda düzenlenen “Dünden Bugüne Türkiye Sineması” bölümünde, Muhsin Bey, Uzak, Kelebeğin Rüyası gibi 10 Türk filmi, festivalde beyaz perdeye yansıyacak.

KÜRT SİNEMASI FENOMENİ’NDE ‘YOL’ FİLMİ GÖSTERİLİYOR

37’inci Moskova Uluslararası Film Festivali’nin sürprizi bununla sınırlı değil. Kürt sinemasına da ayrı bir bölüm ayıran festival, “Kürt Sineması Fenomeni” başlıklı seçki ile Türkiye, Ermenistan ve İran yapımı filmleri izleyicilerle buluşturacak.

Seçkinin açılışı, bir “klasik” sayılan, Yılmaz Güney’in yanıp yönettiği ve 1982 Cannes Film Festivali’nde büyük ödül Altın Palmiye’yi kazanan Yol filmi ile yapılacak. Kapanışta ise Irak yapımı Memory in Stone filmi gösterilecek. Festivalde, İranlı sinema klasiği Bahman Ghobadi’nin Bulgaristan’da çektiği Kürtlerle ilgili çektiği son filmlerinden bir seçki sunulacak. Ayrıca, bir Kürt yönetmenin çektiği İtalyan filmi de bu seçki içinde gösterilecek.

Kürtlerin Irak, Türkiye ve Ermenistan gibi birkaç devletin topraklarında yaşadığı belirtilen “Kürt Sineması Fenomeni” başlığı altındaki festival açıklamasında, önceki yıllarda İranlı yönetmen Muhsin Mahmelbaf’ın Gabbeh ve Ermenistanlı Kürt yönetmen Hiner Salim’in Vodka Lemon gibi Kürt kültürüne yönelik filmlerinin de gösterildiği hatırlatıldı.

YEŞİLÇAM’IN 100. YILI ANISINA

Direktörlüğünü Elif Dağdeviren’in üstlendiği Cinema of Turkey platformu tarafından seçilen ve festival gösterimine eklenen 10 Türkiye yapımı film arasında, Ömer Lütfi Akad imzasını taşıyan Gelin-Düğün-Diyet üçlemesinin ilk filmi Gelin, Yavuz Turgul’un yazıp yönettiği Muhsin Bey, Uğur Yücel’in senaryosunu yazıp yönettiği Soğuk, Nuri Bilge Ceylan’ın yönetmenliğini yaptığı Uzak ve Tolga Karaçelik’in yönetmenliğini üstlendiği Gişe Memuru var.

Festivalde, Kelebeğin Rüyası, Sivas, Annemin Şarkısı, Ben O Değilim ve Balık filmleri de beyaz perdeye yansıyacak. Moskova’ya gidecek sanatçılar arasında ise Uğur Yücel, Tolga Karaçelik, Emre Tanyıldız, Ahmet Mümtaz Taylan, Mert Fırat ve Feyyaz Duman gibi isimler bulunuyor. Moskova Film Festivali’nin yarışma bölümünde bu yıl Türkiye’den hiçbir aday olmasa da festival programında Türkiye sineması için ayrı bir bölüm oluşturulmasını, yapımcı Elif Dağdeviren’in kurup direktörlüğünü üstlendiği ‘Cinema of Turkey’ platformu sağladı. Platform, geçen yıl da Moskova’da Türkiye Akademik Buluşmaları düzenlemişti.

Festivalin kısa film gösteriminde Türkiye’den Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun yönettiği Müjdeler Var Yurdumun Toprağına Taşına, Erdi Sinemam 100 Şeref Yaşına! Adlı kısa filmi izleyicilerle buluşacak. Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu, geçen yılki Moskova Uluslararası Film Festivali’nde Gözümün Nûru filmi ile jüri özel ödülüne layık görülmüştü.

Kaynak: SPUTNIK/TARAF