Türkiye’nin Afrin’e yönelik askeri operasyonuna ilişkin bölgedeki Kürt partileri Diyarbakır’da bir toplantı düzenledi.

Azadi Hareketi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (PDK-Bakur) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ortak açıklama yaparak “savaşın çözüm olmadığını, çözümsüzlük getireceğini; barışçıl yöntemlerin esas alınması gerektiğini” belirttiler.

‘HAK TALEBİ TEHDİT DEĞİL’

Ortak basın açıklamasını okuyan PSK Genel Başkanı Mesut Tek, Türkiye’nin Afrin’de başlattığı operasyonun Suriye’deki hiçbir sorunu çözmeyeceğini söyledi. Savaşın olduğu yerde büyük insani acıların, gözyaşının, yıkımın olacağını ve toplumda kırılmalara yol açılacağını belirten Tek, “Türkiye Kürt meselesinde yeniden şiddet politikasına yöneldiğinden bu yana bölge ülkelerindeki Kürtlerin her türlü hak ve özgürlük talebini kendisi için bir tehdit olarak görmeye başladı.

Bu anlayışla, Türkiye, İran ve Irak ile işbirliği yaparak Kerkük’ün Irak ordusu ve Haşdi Şabi tarafından işgaline destek verdi. Türkiye, aynı zihniyetle işin başından itibaren Suriye’de Kürtlerin belli bir statü kazanmalarına karşı çıkıyor. Kürtlerin Suriye’deki kazanımlarını kendisi için ‘ulusal tehdit’ olarak açıklamaya çalışıyor. Afrin’e karşı başlattığı askeri operasyonu da güneyinde bir Kürt koridorunu önlemek amacıyla gerçekleştirdiğini iddia ediyor. Oysa Kürt koridoru, tarif edilen yer, Kürtlerin binlerce yıldır üzerinde yaşadığı Kürdistan’ın bir parçasıdır” dedi.

‘OPERASYON, ÇÖZÜMÜ ZORLAŞTIRACAK’

Evrensel gazetesinde yer alan habere göre, bu çerçevede Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı askeri operasyonun Suriye’de hiçbir sorunun çözümüne hizmet etmeyeceğini, aksine karmaşık durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale getireceğini dile getiren Tek, “Bu türden askeri hareketlerin Türkiye’nin kendi Kürt meselesindeki çözümü daha da zorlaştıracağı deneylerle sabittir. Türkiye hem bölge hem de kendi iç istikrarını tehdit eden mevcut kaotik durumu daha derinleştirecek söz konusu askeri operasyonu bir an önce durdurmalıdır” dedi.

‘TÜM KESİMLER SAVAŞA DUR DEMELİ’

“Kürtler, Türkler, barış, demokrasi ve özgürlükten yana tüm toplumsal kesimler her türlü şiddet ve savaş anlayışına dur demelidir” diyen Tek, “Savaş çözüm değil, çözümsüzlük getirir ve çözümsüzlük kaostur. Her türlü sorunun çözümünde diyalog, karşılıklı anlayış esas alınmalı, barışçıl yöntemler esas alınmalıdır” dedi.