Kürt partileri olarak baskın seçimlerde ortak bir program ve ilkeler konusunda genel bir uzlaşıya vardıklarını söyleyen PSK Genel Başkanı Mesut Tek, “Önümüzdeki günlerde taraflar olarak son kararı verip metinleri imzalayarak kamuoyuna deklere edeceğiz” dedi.

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Mesut Tek, Mezopotamya Ajansı’nın sorularını yanıtladı.

Selami Aslan'ın haberinin bir bölümü şöyle:

Kürt partileri olarak sizler seçim sürecinde neler yapacaksınız? İttifak girişimleriniz ve önerileriniz var mıdır? 

Kürdistani partiler ve siyasi yapılar olarak, bu yılın başından itibaren yerel, TBMM ve başkanlık seçimlerinde ortak tavır oluşturma konusunda görüşmelere başladık. Bu görüşmelerimiz bazen 4’lü, bazen 5’li sürdü bazen de bağımsız Kürt şahsiyetlerin çağrısıyla bir araya gelerek ortak bir tavır ve program oluşturmak için çaba sarf ettik.

Görüşmelerinizde bir sonuç alındı mı?

Gelinen aşamada PSK, PAK, PDK-Bakur, PDK-T, Azadi Hareketi ve HAK-PAR ortak bir program ve ilkeler konusunda genel bir uzlaşıya vardılar. Önümüzdeki günlerde taraflar olarak son kararı verip metinleri imzalayarak kamuoyuna deklere edeceğiz. Üzerinde uzlaşmaya vardığımız metin, Kürtlerin en geniş ittifakını, temel ulusal demokratik haklarının elde edilmesini, Türkiye’deki değişim ve demokratik mücadeleye birlikte katkı sunmayı amaçlıyor.

Seçimlerde alınacak ortak kararın Kürtler arası birliğin kurulması, olgunlaşması anlamında bir araç olabilir mi?
 

Hiç kuşku yok, bu yıl ve 2019 yılında yapılacak seçimler çok önemli. Kürdistan halkının ulusal demokratik haklarını önceleyen yapıların bu seçimleri işbirliği yaparak karşılamaları da çok önemli. Seçimlerde beklenen başarı ancak böyle elde edilir. Ama Kürdistanlı yapıların ulusal demokratik temelde işbirliğini sadece seçimle sınırlandırmak sığ bir yaklaşım olur. Kürdistan halkı ulusal haklarını elde edene kadar, kendi ülkesinde nasıl ve kiminle yaşayacağına karar verme hakkı elde edene kadar birlik sorunuz hep var olacaktır.