Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Kürt işçilerin Sakarya’da uğradığı saldırıMeclis gündemine taşımak üzere soru öergesi hazırladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde HDP'li Kaçmaz, iktidar ve çevrelerinin kullandığı nefret dilinin toplumu kutuplaştırdığına, bunun sonucunda ırkçı saldırılar ve cinayetler yaşandığına dikkat çekti. Kaçmaz, önergesinde İçişleri Bakanı'na “Saldıran kişiler hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır?” diye sordu.

ŞİRİN TOSUN’U HATIRLATTI

Kaçmaz’ın önergesinde “Fiziksel saldırıya ve ölüme kadar varacak bu saldırılar özellikle yaz aylarının başlaması ile Kürt kentlerinden ülkenin batı illerine çalışmak için giden işçilere yapılan saldırılarla vuku bulmaktadır.2019 yılında Sakarya’da 21 plakalı araca sadece el salladığı için planlı bir şekilde öldürülen Şirin Tosun bu ırkçı saldırılardan sadece bir tanesidir. Kürt işçiler gittikleri birçok kentte ırkçı ve faşizan saldırılara maruz kalmaktadırlar. Bu saldırılara Mardin’den Sakarya’ya fındık toplamak için giden 16 işçi de maruz kalmıştır. ‘Burası bizim memleketimiz, it sürüleri’ şeklinde tarım işçilerine hakaret eden işveren ve diğer köylüler işçilere saldırmış bu görüntüler sosyal medyada da yer almıştır” ifadelerine yer verdi.

‘AKSİNİ İDDİA ETME ÇABALARI’

Söz konusu saldırının cep telefonu ile kayıt altına alınıp basında yer almasına rağmen AKP Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz ve Sakarya Valiliği'nin aksini iddia ettiğini belirten Kaçmaz, önergede “Bu aksini iddia etme çabaları ise saldırıya uğrayanları suçlu, saldırıyı gerçekleştirenleri ise aklama çabasıdır. Saldırı sırasında jandarma karakolunu arayan işçiler jandarma personelinin kendilerinden yer bildirimi talep ettiğini belirtmelerine rağmen valilik böyle bir şeyin yaşanmadığını iddia etmiştir” diye belirtti.

Kaçmaz, hafta başında Meclis Başkanlığı'na sunacağı önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

“* Sakarya’da Kürt işçilerin organize bir şekilde saldırıya uğradıklarından ülkenin İçişleri Bakanı olarak haberdar mısınız?
 
* Sakarya’da Kürt İşçilere saldıran kişiler hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır?
 
* İktidarlarınız döneminde kaç tarım işçisi benzer ırkçı saldırılara maruz kalmıştır? Bu saldırılar sonucu kaç tarım işçisi yaşamını yitirmiştir?
 
* Gündelik yaşamın bir parçası haline gelen ve başka kimlikleri sürekli ötekileştiren ırkçı yaklaşımları önlemek için ne gibi politikalarınız vardır?
 
* Özellikle yaz aylarında başka kentlere çalışmak amacıyla giden Kürt işçilerin her türlü güvenliği için ne gibi önlemler alınmaktadır?
 
* Saldırı anına ilişkin görüntüler kayıt altına alınırken Sakarya Valiliği ve Sakarya AKP Milletvekilinin aksini iddia etme çabalarının izahı nedir?”