Ş. Murat Özten / Demokrat Haber İsviçre


Kürt illerinde aylardır devam etmekte olan sokağa çıkma yasakları ve çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği operasyonlar İsviçre’nin Basel Kanton Parlamentosu’nda gündeme getiriliyor ve İsviçre’nin aracı rolü üstlenmesi talep ediliyor.

Sosyaldemokrat Parti’den Basel Kantonu Milletvekili olan Ursula Metzger’in gündeme taşıdığı konu üzerine Sosyaldemokrat Parti bir basın bildirisi yayınladı.

Partinin Basel Başkanı Brigitte Hollinger ve Ursula Metzger’in imzasını taşıyan açıklamada Kürt illerinde kendini sokağa çıkma yasakları, Brigitte-Hollingersayısı yüzlere varan ölüm ve yaralanmalar, halkın açlık ve susuzluğa mahkum edilmesi gibi ağır insan hakları ihlallerine dikkat çekiliyor ve yaşananlar iç savaş olarak nitelendiriliyor.

Basın açıklamasına ek olarak sunulan ve Ursula Metzger’in imzasını taşıyan karar önerisinde şu görüşlere yer veriliyor:

“Basel ve çevresinde 12 Eylül askeri darbesinden kaçarak İsviçre’ye gelen çok sayıda Kürt, Alevi ve Türk entellektüel yaşamaktadır. Onlar İsviçre’de yeni bir vatan bulmuşlardır. Bu insanlar şu anda Türkiye’nin doğusunda yaşanmakta olan bu acı olayların dolaylı olarak mağdurudurlar. Ayrıca yaşanan bu olaylardan kaynaklı olarak Türkiye sınırları içinde bir iç göç dalgası gözlemlenmektedir. Yaşadıkları kentlerde ağır askeri operasyonlara maruz kalan sivil halk korkuyla Türkiye’nin batısına doğru göç etmektedir.“

Ursula Metzger imzalı karar önerisinde, ayrıca bu yaşanan ağır insan hakları ihlallerinin İsviçre’de büyük kaygı uyandırdığı belirtiliyor ve İsviçre hükümetinden sorunun çözümü için diplomatik kanalları zorlaması ve İsviçre’nin aracı rolü üstlenmesi talep ediliyor.

Karar önerisinin sonunda Türk hükümeti ve Kürt hareketinin temsilcileri arasında tekrardan barış görüşmelerinin başlatılması umudu dile getiriliyor ve Türkiye’nin doğusunda sivil halka yönelik bütün saldırıların şiddetle kınandığı belirtiliyor.