Kürt Dil Platformu, Diyanet İşleri Başkanlığı'na dini hizmetlerin Kürtçe verilmesi talebiyle yazı gönderdi.

Platform Sözcüsü Şerefhan Cizîrî imzalı yazıda, ülkede Türkçe olarak verilen dini hizmetlerin Kürtçe olarak da verilmesi talep edildi.

Yazıda, “Her Müslüman’ın kendi anadiliyle dinini öğrenmesinin temel bir hak olduğu” vurgulandı.

Ülkede yaşayan ortalama 30 milyona yakın ve çoğunluğu Müslüman Şafii olan Kürt toplumunun kendi dilleriyle dini hizmet alamadıkları ifade edilen yazıda, “Çünkü bu ülkede gerek Kürt illerinde gerekse de Kürtlerin yaşadıkları batı illerindeki camilerde, bütün din hizmetleri Türkçe ve Hanefi mezhebine göre verilmektedir. Kürtler, hiç bir camide ne vaaz ne de Cuma hutbesi hizmetini kendi anadilleri ve mezheplerine uygun alamamaktalar. Kürt çocukları Kuran kurslarında kendi anadilleriyle Kuran öğrenemiyorlar” denildi.

‘KÜRTLER HİZMET ALAMIYOR’

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Zira okul okumamış bütün Kürt kadınları, erkekleri, yaşlıları ve çocukları kendi anadillerinin Kurmancî ve Zazaki lehçeleri dışında hiçbir dil de bilmiyorlar. Dolayısıyla Türkçe bilmeyen Kürtler, camilerde verilen din hizmetini almamış oluyorlar. Bu hizmeti alamayanlar, Kürt toplumunun ana çoğunluğunu da oluşturmaktadır. Bu nedenle hem bütün Müslümanların temel dini hizmet alabilme hakları, hem evrensel insan hakları, hem çocuk hakları, hem bu ülkedeki yurttaşlık hakları çerçevesinde, ülkede Türk ve Hanefi toplumuna Türkçe olarak vermekte olduğunuz dini hizmetlerin tümünü Kürtçe ile Kürt Şafii mezhebine tabi olan Kürt vatandaşlara da vermenizi talep ediyoruz”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı