HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü çatışmaların yükselmesiyle birlikte cezaevlerindeki hak ihlallerinin de arttığını belirtti ve “Bu süreçte cezaevleri tutsaklar için zulüm aracına dönüştürüldü.” dedi.

İzmir Kırıklar F Tipi Cezaevi’nde uygulamaya başlanan çift kelepçe dayatmasını ve bu dayatmaya karşı çıkıp hastanede tedaviyi kabul etmeyen Erdal Berk’in askerlerce kolunun kırılmasını protesto için bugün TAY-DER’in düzenlediği basın toplantısına katılan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü; cezaevlerinde yaşanan sorunları Adalet Bakanlığı’na dilekçe ile sorduklarını ancak bir yanıt alamadıklarını söyledi.

Kürkçü Türkiye’nin içinden geçtiği çatışmalı süreçte cezaevlerinin de tutuklular için bir zulüm aracına dönüştürüldüğünün altını çizerek “ Cezaevi müdürü ‘Bizi 19 Aralık’tan tanıyorsunuz’ diye tehdit edebilmektedir. Bu zihniyet Van’da halkı beyaz Toroslarla tehdit eden zihniyetin aynısıdır” ifadesini kullandı.

TEDAVİ İŞKENCE YÖNTEMİNE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

İzmir Kırıklar F Tipi Cezaevi'nde bir süre önce uygulamaya sokulan çift kelepçe dayatması ve cezaevinde kalan DHKP/C'li Erdal Berk'in sevk edildiği hastanede, kelepçeli tedaviyi kabul etmediği için askerlerin işkencesine maruz kalıp kolunun kırılması, İzmir Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAY-DER) tarafından protesto edildi. Dernek binasında yapılan basın toplantısına HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Barış Bloku Sözcüsü Dr. Zeki Gül, TAYAD’lı aileler ve tutuklu yakınları katıldı.

TAY-DER Eşbaşkanı Musa Karbadağ, son 6 aydır Şakran ve Kırıklar cezaevlerinde hastane sevklerinin düzenli olarak yapılmadığını, ağır hastaların durumunun giderek ciddileştiğini vurguladı. Yapılan hastane sevklerinin aylar sona kabul görüldüğünü belirten Karbadağ, hastaneye götürülen tutsakların bu sefer de jandarmanın çift kelepçe dayatmaları ile karşılaştıklarını, bunu kabul etmeyen hasta tutsakların darp edilerek tekrar cezaevine gönderildiğini söyledi.

Karbadağ, Muğla başta olmak üzere Şakran ve Kırıklar cezaevlerinde yaşanan olayları kaygıyla izlediklerini belirterek, devrimci tutsaklar üzerindeki sağlığa erişim hakkının engellenmesinin kaldırılması çağrısında bulundu.

Yıllardır insan hakları alanında çalışma yapan Barış Bloku Sözcüsü Dr. Zeki Gül de, cezaevlerinde tıbbın kötüye kullanma örneklerinin yaşandığına dikkat çekti ve tedavinin bir işkence yönetimine dönüştürüldüğünü söyledi. “Tedaviyi engelleme bir insanlık suçudur” diyen Gül, tutsakların tedavisinin AKP döneminde engellendiğini, ölüm döşeğindeki hasta tutukluların raporlarına rağmen tahliye edilmediğini hatırlattı. (Demokrat Haber)