Veli Bayrak / Demokrat Haber Ankara

Kendisi Kürt olmayan fakat Kürt sorununu çözülene kadar Kürt olduğunu söyleyen Eğitimci, yazar ve aktivist Ufuk Coşkun’un “Kürdüm Doğruyum Çalışkanım” isimli kitabı Kaldırım Yayınları tarafından yayınlandı.

Kitapla ilgili Demokrat Haber’e konuşan Ufuk Çoşkun, özellikle Kürt çocuklarının Türkçe eğitim esnasında yaşadıkları zorluklara dikkat çekerek, “İlkokul çağına kadar evde Kürtçe konuşup İlkokuldan itibaren eğitime Türkçe devam etmenin zorluklarını çeken bilir. Hayatında hiçbir Kürtçe metini okumamış birinin eline yarım sayfalık bir Kürtçe metini tutuşturduğunuzda ne demek istendiğini çok daha iyi anlayacaksınız” dedi.

Ufuk Çoşkun, Kürdüm Doğruyum Çalışkanım isimli kitabıyla ciddi bir milli eğitim eleştirisi getiriyor ve doğal olarak bu sistem içerisinde ötekileştirilen Kürtleri ve sorunlarını ele alıyor. Türkiye’deki milli eğitim sistemi ve bu eğitim sistemi içerisinde travmatik uygulamalara maruz kalan Kürt çocuklarının yaşadığı problemleri anlatmaya çalışan Ufuk Çoşkun, Kürt problemini Kürtçeye özel bir vurguyla ele alıyor.

Kitabından söz ederken, bilhassa anadilde eğitim meselesine önem vermeye çalıştık diyen Ufuk Coşkun, “kitapta anadilde eğitimin yerelleştirilmesi için çok kültürlülük temelinde özgür bir eğitim anlayışına önem verdik, umarım bir faydamız olmuştur” diyor.

Ayrıca kitapta Kürt aydın, yazar, şair, aktivist, akademisyen ve eğitimcilerin (Kemal, Burkay, Cafer Solgun, İlhami Işık (Balıkçı), İbrahim Sediyani, Alim Yılmaz, Bilal Sambur, Nihat Dağlı, Veysel Yenigül, Semra Polat, Ömer Atabey, Fesih Açan) öğrencilik anıları ve çözüm önerileri de bulunuyor.

“Kürdüm Doğruyum Çalışkanım” kitabının önsözünü Prof Dr.Atilla Yayla yazmış. Gülay Göktürk, Markar Esayan ve Vahap Coşkun gibi yazarlar da arka kapak sayfası için birer tavsiye metni kaleme almışlardır.