Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY), Türkiye ile arasındaki stratejik sınır geçişinde Irak ordusuyla ortak birlik konuşlandırılmasını önerdi.

Ortak birliklerin, IŞİD ile mücadeleye destek veren ABD öncülüğündeki koalisyondan gözlemcilerle beraber bölgede yer alması planlanıyor.

KBY açıklamasında, konuşlanma, ‘Irak anayasasına uygun bir anlaşma sağlanıncaya kadar sınırlı ve geçici bir düzenleme getiren bir iyi niyet göstergesi ve güven kurucu bir uygulama’ olarak nitelendi.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Irak hükümetinin, KBY tarafından hak iddia edilen alanlarda ve Kürt bölgesinde bulunan uluslararası sınır kapılarında denetimi ele almak için 16 Ekim’de başlattığı askeri operasyonları cuma günü durdurmuştu.

İbadi, Bağdat’ın yasadışı ilan ettiği 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumunda Iraklı Kürtlerin bağımsızlık lehine oy vermelerinden sonra KBY’ye karşı ekonomik ve askeri misilleme başlatmıştı.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat yönetimi sınır kapılarının kontrolünün merkezi yönetime devredilmesi gerektiğini açıklamıştı.

Irak birliklerinin operasyonunun başladığı 16 Ekim’deki Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, hükümete Halil İbrahim Sınır Kapısı’nın merkezi Irak yönetimince devralınması sürecinin başlatılması tavsiyesinde bulunulmuş ve MGK’nın ardından düzenlenen bakanlar kurulu toplantısında bu çalışmaların başlatılmasına karar verilmişti.

Son olarak, peşmergelerin kontrolündeki Halil İbrahim Sınır Kapısı, Irak merkezi yönetimine teslim edilmişti.