Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Hükümet Sözcüsü Cutiyar Adil, ABD’den Rojava sınırına asker sevk etmelerini talep ettikleri yönünde çıkan haberleri doğruladı. 

Erbil merkezli Rûdaw'ın aktardığına göre Cutiyar Adil, “Sınırların daha iyi korunması ve Kürdistan Bölgesi’nin savaşı istemediğine dair iyi niyetini göstermek için ABD’den Rojava sınırına güç konuşlandırmasını talep ettik” diye konuştu. 

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adil, Kürdistan Bölgesi’nin ABD’den Rojava sınırına asker sevk edilmesini talep ettiğine dair çıkan haberlere açıklık getirdi. 

Cutiyar Adil, “Kürdistan Bölgesi’nin savaşı istemediğine dair iyi niyetini göstermek için ABD’nin iki gücün arasında her hangi bir savaşın çıkmaması için bölgede konuşlanmasını talep ettik. (Bu) Kurumlarımızın ve Kürdistan Bölgesi halkının korunması için hükümetin göstermiş olduğu iyi niyetti” dedi. 

Geçen hafta Rojava sınırında SDG ile Peşmerge güçleri arasında gerginlik yaşandığı öne sürülmüştü. SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Kürdistan Özerk Yönetimi'ne saygı duyduklarını ve Perşmerge güçleri ile herhangi bir çatışma yaşanmadığını açıklamıştı. 

MESRUR BARZANİ İLE MİKE POMPEO GÖRÜŞMESİ

Rudaw'in aktardiğina göre, dün Başbakan Mesrur Barzani ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Mesrur Barzani ile Bakanı Mike Pompeo arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, bölgedeki güvenlik durumu, Irak ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkiler ve 2021 yılı bütçesi üzerinde varılan anlaşma ele alındı. 

Ayrıca sınır bölgelerindeki gerginliğin azaltılması ve Uluslararası Koalisyon, ABD ile Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri arasında yakın koordinasyonun gerekliliği konuları değerlendirildi. 

Görüşmede, bölgesel güvenlik durumu, Kürdistan Bölgesi ve Rojava sınırındaki gerginliğin önlenmesi ve göçzedelerin evlerine dönmesine ilişkin Şengal Anlaşması’nın uygulanması konuları ele alındı. 

Rojava sınırında yaşana gelişmeleri değerlendirmek için geçtiğimiz hafta Mesrur Barzani başkent Erbil’de Koalisyon Güçleri Irak-Suriye Özel Operasyonlar Komutanı Gum Wallbouper ile bir araya gelmişti. 

Görüşmede, Irak ve bölgedeki gelişmeler ile Peşmerge Güçleri ve Koalisyon Güçleri arasındaki koordinasyon değerlendirilmişti.