Kazım Öz’ün İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale Ulusal Yarışma’da yer alan Zer filmininin bazı sahneleri Kültür Bakanlığı tarafından sansürlendi, bunun üzerine yönetmen dün akşamki gösterimde protesto için söz konusu sahnelerde perdeyi karartarak “Bu sahne T.C. Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Üst Denetim Kurulu tarafından sakıncalı bulunduğu için izleyemiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

‘SANSÜRÜ DEŞİFRE ETMEK İSTEDİM’

Vedat Aydemir'in Evrensel'de yer alan haberine göre, Kültür Bakanlığı tarafından sansürlenen sahnelerin yönetmen tarafından karartıldığı belirtildi. Bu sahnelerle ilgili gelen sorulara Kazım Öz şu açıklamalarda bulundu: 

“Bir filme karanlık sahne koymak tabi ki film için iyi bir tercih değildir. Elbette filme büyük zarar vermiş durumda ama sansürün en tehlikelisinin görünmez olanı olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden ben de sansürlenen yerlere karanlık koyarak sansürü deşifre etmek istedim. 

Çektiğimiz filmlerde tek bir kareye herhangi bir sebeple sansür getirilmesini istemiyoruz. Maalesef Türkiye'de sinemada bir 'Karanlık Sahneler Dönemi' başlatılmak isteniyor. Zer filmi örneğinde çok daha vahim bir durumla karşı karşıyayız. Bakanlık kendi desteklediği filme sansür uygulamış oldu. Bu da iktidarın kendi ihtiyacı doğrultusunda yeri geldiğinde nasıl 'demokrat' olduğunu yeri geldiğinde nasıl 'despot' olduğunu gösteren bir örnek oldu. Sanat iktidarların alanı dışında özgür bir alandır. Bu filmin de eninde sonunda kesilmiş sahneleriyle birlikte kendi ülkesinde gösterileceği gerçeğine tarih tanıktır.”
Bu sene festivalde her iki bölümde de yarışan Türkiye’den tek film olan Zer, festivalden hemen sonra da 21 Nisan’da vizyona girecek.