Bu akşam (18 Aralık 2015) 19.00'da Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu Sismanoglio Megaro binasında Grigoris Oikonomidis’in “İstanbul’un Rum Mimarları” adlı belgesel filminin gösterileceği duyuruldu. 
Konsolosluk sayfasında belgesel şöyle tanıtıldı:

"İstanbul’un Rum Mimarları adlı belgeselin ana amacı 19. yüzyıl boyunca ve 20. yüzyılın ortalarına kadar faaliyet gösteren Rum diplomalı mühendislerin ya da “kalfa” dediğimiz ustaların İstanbul’un kentsel gelişimindeki katkılarını vurgulamaktır. Faaliyetleri, bugünün Türkiye’sinde diğer cemaatlerin mimarî faaliyetlerini kadar tanınmasa da İstanbul’un çehresine imzalarını atmış, Avrupalılaşmasını sağlamıştır. Hâlâ ayakta kalmayı başaran binalarını ön cephelerinde isimlerine rastlamak mümkündür. Aralarında apartmanlar, malikâneler, dükkânlar, okullar, kiliseler, jimnastik kulüpleri, bankalar ve oteller olmak üzere değişik işlevlerdeki birçok bina sayabiliriz.

Belgeselde hangi Rum mimarın eseri olduğu tespit edilen 40’a yakın bina kaydedilmekte, kameranın yardımıyla her birinin içi ve dış cepheleri detaylı bir şekilde aktarılmaktadır. Yunanistan’dan ve İstanbul’dan seçkin tarihçiler, mimarlar, araştırmacılar ve akademisyenler İstanbul’da ve Prens Adaları’nda faaliyet gösteren onlarca Rum Mimarın hayatına ve eserlerine ışık tutmakta, ayrıca eski fotoğraflardan, portrelerden, mimar listelerinden, belgelerden ve çizim planlarından oluşan önemli bir tarihsel arşiv gözler önüne serilmektedir."

Ücretsiz olan gösterimin yapılacağı Sismanoglio Megaro binasının tam adresi şöyle: 

Sismanoglio Megaro, Istiklal Caddesi No 60, 34433, Galatasaray-Beyoglu, Istanbul
(Mephisto kitapevi karşısı)