Paris'teki Centre National du Livre'de (Milli Kitap Merkezi) düzenlenen Edebiyat ve Yaşar Kemal'i anma gecesinde Yaşar Kemal'in arkadaşı yazar Nedim Gürsel ve Fransız gazeteci ve oyun yazarı İsabelle Étienne Yazarın hayatı ve Paris'te geçirdiği aylar'daki yaşantısı anlattı.

Geceye Fransız yazar ve gazeteciler yoğun ilgi gösterdi.

Paris Kültür Müşavirliği ve Yunus Emre Enstitüsü'nün düzenlemiş olduğu Edebiyat ve Yaşar Kemal'i Anma gecesine Yazar Nedim Gürsel ve Fransız gazeteci İsabelle Étienne konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar Yazarın çocukluk Yılların fakirlik içerisinde geçtiği, zengin olmayan Türkçe dilinde bu kadar zengin  kelimelerle kitaplar yazdığı anlatıldığında salondan büyük alkışlar yükseldi.

Gecede Yaşar Kemal'in 80'li yıllarda Paris'te geçirdiği aylarda gergin birlikte olan Yazar Nedim Gürsel, Yaşar Kemal'in Yazarlığının yanısıra insanlık Hümanite yönünden de mükemmel bir insan olduğunu belirterek Yaşar Kemal'i Fransızlara şöyle anlattı:

‘’Seksenli yıllarda ben Paris Sorbon Üniversitesinde öğrencindim. O yıllarda Türkiye Karışık Olayların yaşandığı yıllardı. Yaşar Kemal'de bu bu ortamdan biraz uzaklaşmak için Paris'e gelmişti. Burada hergün beraberdik. Bu tarihte François Mitterande Cumhurbaşkanıydı. Yaşar Kemal Mitterande'ın iyi bir dostuydu. Mitterande Yaşar Kemal'i çok beğenir ve severdi. Paris sokakları Yaşar Kemal'i tatmin etmezdi daha çok Paris dışındaki Çukurova'ya benzeyen Şehirleri tercih ederdi. Yaşar Kemal Mulhouse şehrinde bir okulda Kitaplarını okuyan öğrencilerle bir baba gibi şakalaşıp oyunlar oynaması öğretmenlerin ilgisini çekmişti. Bu görüntülere öğretmenler Yaşar Kemal'in insanlık yönünün yazarlık kadar değerli olduğunu söylüyorlardı. Fakir bir köylü Çocukluğu yaşayan Yaşar Kemal aynı zamanda bir çevreci ruhuna sahipti. Böyle büyük yazarla arkadaş olmamam benim en büyük şansım.’’

Geceye konuşmacı olarak Katılan bir diğer konuşmacı Fransız gazeteci yazar İsabelle Étienne ise; ‘’Yaşar Kemal'in zengin olmayan bir dil olan Türkçeden buradan geniş ve zengin kelimeler kullanarak Kitaplarını yazması gerçekten çok büyük bir yetenek ve bir dahilik. Kitaplarını okuduğumda kitaplarını aynı zamanda bir bir sözlük gibi gördüm. Türkiye’de sözlüğe ihtiyaçları olanların Yaşar Kemal'in kitaplarını okumalarını tasviye ederim.

Edebiyat ve Yaşar Kemal'i Anma gecesini Düzenleyen Türkiye Paris Kültür Müşavirliği yapmış olduğu açıklamasında Ülkemizde yetişen dünyaca ünlü yazarımız Yaşar Kemal'i Avrupa'nın merkezinde Hatırlamak ve anmak için toplanan Fransız yazar ve halkının yoğun ilgi göstermesi bizleri daha da gururlandırdı’’ diye konuştu. (Cumhuriyet)