Türkçe Edebiyatın usta ismi Yaşar Kemal’e Ermenistan Kültür Bakanlığı tarafından Kirikor Neragatsi Nişanı verildi. Nişan, Yaşar Kemal’e “Ermeni kültürel mirasına gösterdiği saygı ve cesaretinin yanı sıra, adalet, özgürlük ve insan onuruyla ilgili evrensel değerlere olan bağlılığı” nedeniyle sunuldu.

Ermeni milletvekili Aragats Akhoyan, Ermenistan Kültür Bakanı temsilcisi Seyranuhi Geghamyan, Batı Ermenileri Konseyi temsilcileri Vahan Melikian ve Sevag Ardzruni’nin yer aldığı heyet, Ermenistan Kültür Bakanlığı’nın Krikor Neragatsi Nişanı’nı takdim etmek üzere Yaşar Kemal’in Üsküdar Vaniköy’de bulunan evine geldi.

Girişte basın mensuplarına bir açıklama yapan Ermeni milletvekili Aragats Akhoyan, Batı Ermenileri Konseyi’nin, Kültür Bakanlığı’na Yaşar Kemal’e bu nişanın verilmesini önerdiğini ifade ederek, “Yaşar Kemal’in Ermeni kültür mirası ve insanlık değerlerine olan büyük katkısından dolayı bu öneri gerçekleşti. Kültür Bakanlığı da öneriyi kabul etti ve temsilcisini Yaşar Kemal’e bu nişanı takdim etmek üzere İstanbul’a yolladı. Bizim için bu tarihi ve önemli bir gün. Bu nişan daha önce Türkiye’de kimseye verilmemişti” şeklinde konuştu.

Ermenistan heyetinin Yaşar Kemal’e Kirikor Neragatsi Nişanı’nı takdim ettiği törene Ara Güler, Zülfü Livaneli, Mıgırdiç Margosyan, Ahmet Güneştekin, Osman Kavala ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen katıldı.

“DOSTLUKTA VE BARIŞTA BİRLİKTE DİRENELİM”

Basına kapalı gerçekleştirilen törende konuşan Yaşar Kemal’in, “Binlerce yıllık zengin bir kültür toprağı olan Anadolu, pek çok büyük uygarlığın toprağıdır. Bunların biri de Ermeni uygarlığı. Mimariden müziğe, zanaatten bilime her alanda bu topraklarda önemli izler, büyük isimler bırakan bir kültür. Bu topraklar aynı zamanda çok büyük acıların, kıyımların toprağı olmuştur. Aleviler, Yezidiler, Süryaniler, Türkmenler, Kürtler ve Ermeniler. Yaşanmış çok büyük acılar, yitirilmiş çok büyük değerler var ama insanlığın bütün kirlerinden arınması çabası da var. Çabaların en kutsalı da düşmanlıklara karşı koymak, barışta direnmektir. Beni Krikor Naregatsi nişanı ile onurlandırdınız. Şairliği kutsal kişiliği kadar önemli olan, şiirleri bin yıldır yaşayan Narekli Krikor benim hemşerim de. Bin yıl öteden sevgi diliyle seslenen Aziz Krikor Naregatsi adına bir dostluk köprüsü kuran Ermenistan Kültür Bakanlığı’na teşekkür ederim. Ortak dileğimiz düşmanlıkların dostluğa, öfkenin sevgiye dönüştüğü bir dünyadır. Dostlukta ve barışta birlikte direnelim” şeklinde konuştuğu öğrenildi.

Konuşmaların ardından Yaşar Kemal’e Krikor Neragatsi Nişanı takdim edildi.

Ermenistan Kültür Bakanlığı’nın sunduğu nişan, adını 951-1003 yılları arasında yaşamış ve aziz ilan edilmiş keşiş, şair ve filozof Grigor’dan (Krikor) alıyor. Aziz Grigor, hayatının büyük kısmını Van’da, Ahdamar Adası yakınında, bugünkü adı Yemişlik olan Narek’teki manastırda geçirmiş. Aziz Grigor’un verdiği çok sayıda eser, Ermeni edebi dilinin gelişmesine büyük katkıda bulunmuş. Ancak, Narek manastırının talihi, Yaşar Kemal’in uyarıları sayesinde son anda kurtarılan Ahdamar’daki benzeri gibi olamamış, 1951’de bu manastır yıktırılmıştı.

2012 yılından bu yana sunulan ödül, Yaşar Kemal’den önce yazar, şair Krikor Bledian’a, filolog ve tarihçi Jean Pierre Mahe’ye ve kültürlerarası diyalogun geliştirilmesi ve kültürel mirasın korunması için çalışan Romualdo Del Bianco'ya verilmişti. (Haber3)