Wax Poetic'in yeni bombası Sissy Clemens. 'On a Ride'da ne mi gördük, Sissy hangi parçayı seslendirirse; o parça yükseliyor, yükseliyor, parlıyor, dönüyor, öne çıkıyor. Farklı, ruhlu, sesli, pırıl pırıl bir gruba hasret kalanlardansanız size tam da Wax Poetic iyi gelecektir.

Aslı Gençay / Halk Bank Kültür Sanat

Erşahin'in ve dolayısıyla Wax Poetic'in yeni bombası ise Sissy Clemens. 'On a Ride'da ne mi gördük, Sissy hangi parçayı seslendirirse; o parça yükseliyor, yükseliyor, parlıyor, dönüyor, öne çıkıyor. Örneğin albümün en başarılı parçası diyebileceğimiz 'No Escape' ile 'Tonight' ve 'On a Ride' bu listeye dâhiller.

İlhan Erşahin bu işi iyi biliyor, müzisyenliği de, yetenek avcılığını da... Norah Jones'u dünyalara tanıtan Erşahin'in bilindiği üzere New York'ta yine dünyalara nam salmış bir müzik kulübü de (Nublu) bulunmakta. Öyle ki Nublu zaman içinde kendi adını verdiği bir müzik türünü de oluşturmaya, Nublu müzikleri albümlere isim dahi olmaya başladı.

New York'un tanınmış veya tanınmamış tüm grup ve müzisyenlerine açık olan Nublu'da, 7/24 müzik icra etme şansını bulan genç sanatçılar, şansları yaver giderse Erşahin'in gözüne, kulağına takılıyorlar ve yürüyen kullar kervanına katılıyorlar. Wax Poetic de böyle doğmuştu. Grubun, kendi adlarını taşıyan ilk albümü 2000 yılında yayımlamış ve hatta bu albümde yine bir Erşahin mucizesi olan Norah Jones ile çalışmışlardı. 2003'te ise vokallerinde Norah Jones, U-Roy, N’Dea Davenport ve Saul Williams gibi sanatçıların yer aldığı “Nublu Session”ı yayımladılar. Sonrasında ise sıra; isimlerini albümlere veren şehirlerin lokal özelliklerini yansıtmak amacıyla yola çıkmaya; “Wax Poetic Copenhagen”, “Wax Poetic Istanbul” ve “Wax Poetic Brasil” üçleme albümlerini yayımlamaya geldi.
 
Şimdi Wax Poetic, “On a Ride” albümüyle müzikseverlerin karşısında. Erşahin müzisyenliğinin yanı sıra aynı zamanda bir proje adamı ve kendisinin de ısrarla altını çizdiği gibi Wax Poetic de başarılı bir proje diyebiliriz. Her ne kadar Türkiyeli dinleyicilerle buluştuklarında -ki bu sık sık oldu- grup inatla Türk sayılmaya çalışılsa da Wax Poetic, gerek sound'u gerek kültürel şekillenişi gerekse tarzıyla New YLork'u yansıtmaktaydı ve hâlen de bu yolda ilerliyor. Yalnız Erşahin'in naif dokunuşları ve fark yaratma çabaları da meyvelerini vermedi değil. Wax Poetic nu caz kervanındaki muadillerinden, özellikle yorum farkıyla hep ayrı ve sakin bir yerde durmayı başardı. Farklı olmak tek başına hiçbir şey ve oldukça göreceli ama grup uyumu, sound dinginliği ve başarılı yorumlarla vokaller denklemi tamamlıyordu.

Grup, yolu boyunca Norah Jones gibi ses güzelliği ve rengi tartışılmaz ama çok dinlendiğinde tüm şarkıları aynılaştıran yorumlarından mütevellit gına getirten, zorlanırsa saç baş yoldurtan, bu kapsamda tartışmasız birinciliğe yarışan dünyaca ünlü bir vokalin yanı sıra Natalie Walker gibi sesi ve tarzıyla kendine "hasta" bir kitle oluşturmayı başaran ama Jones'un hanım hanımcık, munis çizgisinden yürümeyi de ihmal etmeyen sesleri de barındırdı.

Erşahin'in ve dolayısıyla Wax Poetic'in yeni bombası ise Sissy Clemens. "On a Ride"da ne mi gördük, Sissy hangi parçayı seslendirirse; o parça yükseliyor, yükseliyor, parlıyor, dönüyor, öne çıkıyor.

Örneğin albümün en başarılı parçası diyebileceğimiz "No Escape" ile "Tonight" ve "On a Ride" bu listeye dâhiller. Albümün tamamına damgasını vuran, başarılı bir akustik ile grubun ruh birliği, gelgelelim yine bütünü kapsayacak şekilde besteleri vokallerin sürüklediğini görmek de zor değil. Elektronika ve cazın güzide bir birleşimi yaratılmaya çalışılsa ve ayar fena tutmamış olsa da, on parçayı dinleyip bitirdiğinizde uyumlu ruh, birbirini tekrarlayan baslara ve klavyeye dönüşebiliyor. Bu eleştirimizi bir kenara yazmakla birlikte albüm boyunca genelde klavye başında ve bazen de saksafonda dinlediğimiz Erşahin'i proje sahibi olarak tebrik etmek gerek. Gitarda Zeke Zima, davulda Kenny Wollesen ve basta Tina Kristina yer almakta, vokallerde ise; Gabriel Gordon ve Sissy Clemens üçer şarkı, Natalie Walker iki şarkı, Norah Jones ve Jovanotti de birer şarkı söylüyorlar. Belirttiğimiz gibi tartışmasız Sissy Clemens ve şarkıları albümün yıldızları.

Klasik cazcı değilseniz, yeniye, meleze, özelde elektronik altyapıya alerjiniz yoksa, farklı, ruhlu, sesli pırıl pırıl bir gruba hasret kalanlardansanız size tam da Wax Poetic iyi gelecektir.

On a Ride
Sanatçı: Wax Poetic
Sony Music