700 YILLIK BİR BERABERLİĞİ KEŞFEDİN

Restorasyon sonucu müzeye çevrilen tarihi bir sinagog şu anda Türkiye Musevileri’nin tarihine ışık tutuyor. 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nin amacı Türk Yahudileri’nin kültür mirası ile ilgili verileri derlemek, korumak, sergilemek, yorumlamak ve yaymak.

TARİHİ SİNAGOG ŞİMDİ MÜZE


Tarihi 1670’li yıllara dayanan Zülfaris Sinagogu bugünkü halini eski temeller üzerinde muhtemelen 19. yüzyıl başında tekrar inşa edilerek almıştır. 1890 yılında Kamondo ailesinin maddi yardımı ile tamir edilen sinagog, 1979 yılında Trakya kökenli Musevilerin ibadetine tahsis edildi.2001 yılında ise 500. Yıl Vakfı tarafından müze olarak düzenlenerek hizmete girdi.

MÜZE 3 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Müzenin ilk bölümü Ana Sergi Salonu, bu salonda Trük Yahudilerinin kültürel mirasları, Müslüman geniş toplumla beraberlik ve etkileşimi ve ülkenin sosyal ve devlet yaşamına katılmaları obje,belge ve fotoğraflarla sergilenmektedir. İkinci bölüm Galeri, bu bölümde geçmişten insan görüntüleri, Musevilerin yaşamlarına dair eski fotoğraflar yer almakta. Üçüncü bölüm ise Etnografya bölümü, bu bölümde ise doğum,sünnet,çeyiz,giysiler gibi konuların sahnelenmesiyle Türk Yahudilerinin gelenekleri ve görenekleri özetlenmektedir. Müze hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler müzenin internet sitesini ziyaret edebilirler. (http://www.muze500.com )