Kürtçe yayın yapan TRT6 ve bazı özel TV'lerde klipleri yayınlanmasına rağmen kendilerine herhangi bir telif ödenmeyen Kürt sanatçılar, yapımcılar, klip yönetmenleri ve icracılar, emeklerinin çalınmasına karşı, "Kültürlerini ve emeklerini savunacaklarını" duyurdu.

Kom Müzik Direktörü Erdal Avcı, son bir yılda bin eserin telif hakkının ödenmediğini tespit ettiklerini belirterek, eser hırsızlığına karşı yargıya başvuracaklarını söyledi.

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na aykırı bir şekilde devlet kanalı TRT 6 başta olmak üzere bazı özel TV kanallarında kendi üretimleri olan müzik eserlerinin telif hakkı ödenmeden izinsiz bir şekilde kullanılmasına karşı bir araya gelen sanatçılar, yapımcılar, klip yönetmenleri ve icracılar, yaşanan bu emek hırsızlığına tepki gösterdi.

Konuya ilişkin olarak Taksim Hill Otel'de düzenlenen basın toplantısına emekleri çalınan çok sayıda Kürt sanatçı, yapımcı ve klip yönetmeni katıldı. Yaşanan emek hırsızlığına ilişkin tepkilerini "Kültürümüzü ve emeğimizi savunacağız" sloganı ile gösteren müzik emekçileri adına yaşanan hukuksuzluk Kom Müzik Direktörü Erdal Avcı tarafından dile getirildi.

ESER HIRSIZLIĞI

Yaklaşık bir yıl boyunca yayınlarını izlemeye aldıkları kanalların ağır hukuk ve hak ihlalleri yaptıklarını tespit ettiklerini aktaran Avcı, yürüttükleri bu çalışma sonucunda Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nu en ciddi uygulanması gereken TRT6'nın 'skandal' düzeyde ihlalde bulunduğuna şahit olduklarını söyledi.

GÜNDE 10 İHLAL

İncelemelerinde bine yakın ihlal ile karşılaştıklarını dile getiren Avcı, "İç ve dış prodüksiyonlara milyonlarca lira harcayan kanal, söz konusu telif hakkı olunca emek gaspçısı olmuştur" diye konuştu. Avcı, karşılaştıkları bir diğer önemli ayrıntının ise, ilgili meslek birlikleri ile sözleşmesi olmayan TRT6'nın bu zamana kadar meslek birlikleri ile davalık duruma düşmemesi olduğuna dikkat çekti. Avcı, konuyla ilişkili araştırmalarında özel Tv kanalarında ayda 3-5 ihlal ile karşılaşırken, TRT6'da günde ortalama 10 ihlal ile karşılaştıklarına işaret etti.

İnceleme sonuçlarını aktardıktan sonra Başbakan Erdoğan'a "Bu, hukukun üstünlüğü mü yoksa üstünlerin hukuku mu?" diye soran Avcı, TRT'den sorumlu bakan olan Bülent Arınç'a da "TRT6'nın izlenme oranlarını arttırmak için Kürt sanatçıları ikna turuna çıkarken, kanala çıkan ve eserleri yayınlanan kürt sanatçıların hakları sizi ne kadar ilgilendiriyor" diye sordu. Yaşanan tüm bu emek hırsızlıklarına karşı Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'dan istedikleri randevu taleplerine bugüne kadar cevap verilmediğini de ekleyen Avcı, "Bizler, hayatta olan ve yaşamlarını kaybetmiş olan sanatçıların takipçileri olarak Kürt dilini, sanatını, emeğini ne pahasına olursa olsun savunacağız" dedi.

Avcı'nın ardından yaşanan hak ihlallerini sinevizyon aracılığı ile gösteren Av. Hanım Seren Çelik ise, "besteci, söz yazarı, icracı, müzik yapımcısı gibi hak sahiplerinin bugüne kadar gerçekleşen ihlallerle ilgili haklarının ödenmesinin kanuni bir zorunluluk" olduğunu vurgulayarak, bu yöndeki uyarılarına rağmen ihlallere devam edilmesi halinde ulusal ve uluslar arası anlaşmalardan doğan hakları için yasal yollara başvuracakları uyarısında bulundu.

ANF