Türkiye'de çok tartışılan rock gruplarından System of a Down, ilk defa Türk medyasıyla yüz yüze bir röportaj yaptı. Grubun davulcusu John Dolmayan, BBC Türkçe için Beril Eski'nin sorularını yanıtladı. 1915'in 100. yıldönümünde "Ermeni soykırımı konusunda farkındalığı artırmak" amacıyla "Wake Up Souls" adlı uluslararası turneyle ilgili bilgi veren grup üyesi, turne ayağında neden Türkiye'nin olmadığı sorusuna, "Türkiye'ye gelmek istedik, yanıt alamadık" karşılığını verdi.

Söyleşinin bir kısmı şöyle:

"Wake Up Souls" (Ruhları uyandırın) turnesinin fikri nasıl oluştu? İsmine nasıl karar verdiniz?

John Dolmayan: Turnenin ismi Los Angeles'ta yıllardır yaptığımız "Souls Shows"dan (Ruhların Konserleri) geliyor. Turne fikri de bir buçuk yıldır üzerine konuştuğumuz bir şeydi. Asıl olarak Ermenistan'da bir konser fikriyle başladı ve büyüdü.

Turne kapsamında Türkiye'ye gelmeyi düşündünüz mü?

JD: Tur kapsamında Türkiye'ye gelecektik, Türk yetkililerle iletişime geçtik ama yanıt alamadık. O nedenle Türkiye'yi tur dışı bıraktık. Detayları Serj (Tankian) biliyor.

1998'de de Slayer'ın alt grubu olarak gelecektiniz ama gelmediniz, ne olmuştu?

JD: Bize güvenlik nedeniyle gitmememiz tavsiye edildi. Menajerlerimiz gitmememizi söyledi.

O zaman da Türkiye'deki yetkililerle irtibata geçmiş miydiniz?

JD: Hayır geçmedik. Bence gitseydik bir sorun çıkmazdı. Menajerlerimiz endişelendi. Ben şahsen endişeli değildim çünkü daha önce de çok Türk tanıdım ve onlardan korkmuyorum.

İleride Türkiye'de çalma planı var mı?

JD: Türkiye'de çalmayı çok isteriz. Ve Türk hayranlarımızı diğer çaldığımız yerlerde de görmek isteriz. Eminim Almanya konserinde epey Türk hayranımızı göreceğiz.

(...)

Daha önce sizi milliyetçilikle suçlayan, konserlerde Türk bayrağı yaktığınız, konserlerinizin girişinde "Türkler ve köpekler giremez" yazıldığı yönünde haberler çıkmıştı.

JD: Öncelikle eğer böyle bir harekete şahit olsaydım, buna hemen son verilmesini sağlardım. Çünkü bu çok saygısızca bir davranış. Kimsenin bayrağını yakamazsınız. Bir Türk vatanseveri, bir Ermeni vatanseveri, Lübnan ya da Amerika vatanseveri kadar önemli. İkinci olarak birine "köpek" demek gibi bir hakarette asla bulunmam. Biz nefret söylemine izin vermiyoruz, ne şekilde olursa olsun. Eğer Facebook sayfama bakarsanız, biri başka birine milliyeti, cinsel yönelimi veya başka bir özelliği üzerinden saldırdığında, buna hemen son veriyorum.

Söyleşinin tamamı için tıklayınız.