Sinema eleştirmenleri “2012’nin en iyi yerli filmi Tepenin Ardı” dedi. 45. SİYAD Türk Sineması Ödülleri Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen bir törenle sahiplerine verildi. Zeki Demirkubuz’un yönettiği ‘Yeraltı’ beş ödülle gecenin en fazla ödül kazanan filmi oldu. Yeraltı, yönetim, erkek oyuncu, yardımcı kadın oyuncu, görüntü ve kurgu dallarında ödüle değer bulundu.

Gecede Emin Alper’in yönetmenliğini yaptığı ‘Tepenin Ardı’ ise en iyi film, senaryo ve yardımcı erkek oyuncu olmak üzere üç dalda ödül kazandı. 11 dalda 12 adaylığı bulunan Yeşim Ustaoğlu’nun ‘Araf’ filmi ise iki dalda ödül alabildi.

Merakla beklenen oyunculuk ödüllerinde gülen ‘Araf’taki performansıyla Neslihan Atagül ve ‘Yeraltı’daki oyunuyla Engin Günaydın oldu. İki ayrı filmle yardımcı kadın oyuncu adayı olan Nihal Yalçın bu ödülü ‘Yeraltı’ndaki performansıyla kazandı. ‘Tepenin Ardı’nın oyuncusu Mehmet Özgür ise yardımcı erkek oyuncu ödülüne ulaştı.

Törenden ‘Zenne’ ve ‘Lal Gece’de ödülle döndü.

Sunuculuğunu Ceyda Düvenci’nin gerçekleştirdiği ödül töreninde ayrıca, 2012’nin en iyi yabancı filmi olarak seçilen ‘Aşk’ın ödülü de verildi.

Belgesel dalında ödülü Mizgin Müjde Arslan’ın ‘Ben Uçtum Sen Kaldın’ filmi alırken, Cannes’da en iyi kısa film seçilen Rezan Yeşilbaş imzalı ‘Sessiz-Be Deng’, Türkiyeli sinema yazarlarının da seçimi oldu.

Ödül töreninde sinemaya büyük hizmetleri olan dört sanatçıya ödülleri takdim edildi. ‘Tuncan Okan Sinema Emek Ödülü’ sinema yazarı Sevin Okyay ’a; ‘Sinema Emek Ödülü’ ise Arif Erkin’e verildi. Yönetmen Feyzi Tuna ve unutulmaz kadın oyuncularımızdan Necla Nazır gecede ‘Onur Ödülü’ aldı.

45. SİYAD ÖDÜLLERİ

Film: Tepenin Ardı (Emin Alper)

Yönetim: Zeki Demirkubuz (Yeraltı)

Senaryo: Emin Alper (Tepenin Ardı)

Kadın Oyuncu: Neslihan Atagül (Araf)

Erkek Oyuncu: Engin Günaydın (Yeraltı)

Yardımcı Kadın Oyuncu: Nihal Yalçın (Yeraltı)

Yardımcı Erkek Oyuncu: Mehmet Özgür (Tepenin Ardı)

Görüntü Yönetimi: Türksoy Gölebeyi (Yeraltı)

Müzik: Demir Demirkan-Paolo Poti (Zenne)

Kurgu: Zeki Demirkubuz (Yeraltı)

Sanat Yönetimi: Osman Özcan (Araf)

Ahmet Uluçay Umut Ödülü: Dilan Aksüt (Lal Gece)

Kısa Film: Sessiz-Be Deng (Rezan Yeşilbaş)

Belgesel Film: Ben Uçtum Sen Kaldın (Mizgin Müjde Arslan)

Yabancı Film: Aşk-Amour (Yönetmen: Michael Haneke / Bir Film )

ONUR ÖDÜLLERİ

SİYAD'ın bu yılki "Tuncan Okan Emek Ödülü" Sevin Okyay'a, onur ödülleri Feyzi Tuna, Arif Erkin ve Necla Nazır'a verildi.

Geçen yıl hayatını kaybeden sinema emekçilerinin sinevizyon görüntüleriyle anıldığı gecede, ses sanatçısı Mutlu Yulu sahne aldı.