Çankaya Belediyesi’nce bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Mizah Festivali, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılan Sinema’da Üç Komikler söyleşisi ile devam etti.

Moderatörlüğünü Derya Durmaz’ın yaptığı söyleşi Ezel Akay ve Sırrı Süreyya Önder’in katılımı ile gerçekleştirildi.

Film çekimlerinden dolayı etkinliğe katılamayan Yüksel Aksu’yu arayıp mikrofondan izleyicilerle buluşturan Sırrı Süreyya Önder’in “Niye gelmedin Yüksel, izleyicinin sana atacağı yumurtaları ben getireceğim..!” demesi söyleşinin ilk kahkaha tufanına yol açtı.

“MİZAH HALK ÜZERİNDE KORKUYU AŞMA BİÇİMİ OLARAK GELİŞTİ”

Moderatör Durmaz’ın Eugene İonescu’nun iktidarlar ve korku üzerine bir sözü üzerinden başlattığı söyleşide mizahın halk üzerinde korkuyu aşma biçimi olarak geliştiğini ifade eden Ezel Akay, Hacivat- Karagöz ya da Nasrettin Hoca karakterlerinin egemenlerin yarattığı korkuya karşı mizahla muhalefet etmeyi başardıklarını aktardı.

Halkın, Mustafa Kamil Zorti tiplemesiyle darbe yıllarının hemen ardından iktidardaki Kenan Evren’e gülmeyi başardığını söyleyen Sırrı Süreyya Önder ise, toplumsal hafızaya yerleşmiş komiklerin farklı kaynaklarda bambaşka karakterler ve farklı muhalif kimlikler olarak karşımıza çıktığını dile getirdi.

Önder, barış sürecinde oldukları için Başbakan’la ilgili şaka yapmayacağını söylediğinde salonda bir alkış ve kahkaha tufanı daha koptu.

Dizi film ve sinema senaryoları yazım süreçlerinden de söz eden konuşmacılar, gerçek anlamda demokrasi yerleşene dek direk olarak yapılamayan muhalefetin mizah yoluyla aktarılmaya devam edeceğini örneklerle aktarırlarken söyleşi seyircinin katılımıyla zenginleşerek sona erdi.