Yönetmenliğini gazeteci Ruhi Karadağ'ın yaptığı ve "Hayata Dönüş Operasyonu"ndan daha önce yayınlanmayan görüntülerin yer aldığı “Simurgfilmi, İstanbul Film Festivali'nde Sinemada İnsan Hakları bölümünde yarışıyor.

 

Türkiye’nin kanlı ve karanlık sayfalarından birini oluşturan 2000 ölüm oruçları üzerine gazeteci-yönetmen Ruhi Karadağ’ın zor şartlarda çektiği “Simurg” filmi İstanbul Film Festivalinin yarışma bölümlerinden biri olan Sinemada İnsan Hakları bölümünde Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE) için yarışacak.

 

“Simurg” daha önce katıldığı 18. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivalinde (17-24 Eylül 2011) seyircinin büyük ilgisini çekmiş ve İzleyici Jürisi Ödülü almıştı.

 

Avrupa Konseyi’nin temel değerlerine, kişisel/ siyasal özgürlüklere, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne yaptığı vurguyla insan haklarına saygıyı öne çıkaran eserlere dikkat çekmek amacıyla, 2007 yılından bu yana sadece İstanbul Film Festivalinde verilen FACE Ödülü bu yıl, 1 Ocak 2011 - 31 Ocak 2012 arasında çekilmiş, insan hakları perspektifinden toplumsal değişimleri ve kişisel dramları işleyen, böylece insan hakları konusunda kamuoyunda duyarlılık ve bilinç uyandıran, bu konunun öneminin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunan kurmaca veya belgesel bir filme verilecek.

 

FACE Ödülüne Avrupa Konseyi’nin, Avrupa sinema yapıtlarının ortak yapım, dağıtım ve gösterimini destekleyen Eurimages Fonu da iştirak etmektedir. Bu yıl yarışmanın jüri başkanlığını geçen yıl “Yokmuşum Gibi” filmiyle ödülü kazanan İrlandalı Yönetmen-Yazar Juanita Wilson üstleniyor.