Marsis’in 2012 yılına damgasını vuracak ikinci stüdyo albümü “Zamanı Geldi / Komoxtu OraKalan Müzik etiketi ile yayınlandı.

 

Karadeniz Müziği’ni batı formatlarında icra etmek konusunda müzikal sınırları zorlayan Marsis yeni albümü “Zamanı Geldi / Komoxtu Ora” ile artık olgunluk zamanlarının geldiğini gösteriyor. Grup müzikal anlamda misyonu olan Karadeniz Müziği’nin sınırlarını zorlamak ve genişletmek konusunda hepimizin ezberini bozacak adımlar atıyor. Türkiye’de Karadeniz Müziği algısını değiştirecek olan albüm on dört şarkıdan oluşuyor. İlk albümünün mütevazı çıkışının ardından yurt içinde ve yurt dışında verdiği sayısız konser ile hatırı sayılır bir takipçi sayısına ulaşan grup, ikinci stüdyo albümü için oldukça titiz bir çalışma yaptı. Yaklaşık 8 ay süren kayıtlarda gruba yurt içinden ve yurtdışından bir çok sanatçı da eşlik etti.

 

Birbirinden farklı on dört şarkıdan oluşan albümün açılış şarkısı ve grubun kendi bestesi olan DESTAN, grubun müzikal tavrını en net şekilde gösteren parçalardan biri olarak albümdeki yerini alıyor. Ayrıca albümün ilk video klibi de bir çok TV dizisinden tanıdığımız yönetmen Bahadır İnce tarafından bu şarkıya çekildi.

 

Lazca anonim bir eser olan MA BULUR’a ise grup yeniden hayat veriyor. Grubun takipçilerinin favorisi olmaya aday SEVDUĞUM ise Toprak Sağlam’ın da katkısı ile sadece albümün değil Türkiye müzik piyasasının en önemli baladlarından biri olmaya aday.

 

İhsan Eştarafından derlenen anonim bir Trabzon türküsü olan DÜZ, öne çıkan soundunun yanısıra grubun Karadeniz’de konuşulan dilleri yaşatmak konusundaki tavrına yeni bir açılım getiriyor. Şarkının Rumca olan paragrafı ile daha önce albümlerinde Türkçe, Lazca, Gürcüce ve Hemşince kullanan grubun litaretürüne Karadeniz de konuşulan bir başka dil daha eklenmiş oluyor.

 

Grubun bir başka bestesi olan “ATMACA” da özgürlük kavramı üzerine bizleri düşünmeye itiyor. Grubun konserlerinde en yüksek sesle söylenen şarkı olan “ANDER SEVDALUK” ise yine Marsis’in hünerli ellerinde dikkat çekici yaylı performansı ile yeniden hayat buluyor.

 

Grubun Gürcistan’da yaptığı çalışmaların bir ürünü olarak ortaya çıkan, sözleri Gürcü sanatçı Nazi Memishishi’ye ait olan anaonim Laz şarkısı LAZONA da yine Gürcü akordiyon ustası Besik Zaalishvili’nin usta performansı ile albümün dikkat çeken şarkılarından biri olmayı başarıyor.

 

Anonim bir Hemşin türküsünün sözlerinin Remzi Bekar’ın bestesi ve Marsis’in yorumu ile yeniden hayat bulduğu BU SENE YAYLALARA, müzikseverlerin en sevdiği şarkılardan biri olmaya aday gözüküyor.

 

Karadeniz'de göç etmeye zorlanan insanların yaşadıkları acılara, işin politik nedenlerine girmeden sadece insani bir pencereden bakmaya çalışan “SÜRGÜN” şarkısı başta Kardeş Türküler’den Vedat Yıldırım olmak üzere bir çok değerli müzisyenin katkısı ile albümün en farklı ve en özel şarkılarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

 

Grubun Karadeniz’de yaşanan doğa katliamlarına karşı sesini yükseltmeye çalıştığı “SES VER” ve grubun lazca söz yazması ile hayat bulan bir başka Gürcü anonim eseri olan MACVEN GURİ albüme renk ve kalite katan eserler olarak albümdeki yerini alıyor.

 

Grubun konserlerinin öne çıkan bir diğer şarkı olan anonim eser DİK OYNAR LAZ UŞAĞİ da dikkat çekici introsu ile müzikseverlerin beğenisine sunuluyor.

 

Albümün sound olarak ilgi çekici eserlerinden biri olan HOVARDA, hem grubun sınır zorlayan müzikal yaklaşımının hem de Karadeniz insanının mizah yaklaşımın güzel bir örneği olarak müzikseverlerin beğenisine sunuluyor.

 

Yayınlanan ilk Lazca rock’n roll şarkısı olan AR-JUR-SUM ise müzik literatürüne yeni bir kavram katıyor; Laz’n Roll.


Albümü buradan dinleyebilirsiniz: http://www.ttnetmuzik.com.tr/sa/266203?v10

 

(kralmuzik)