Cavit  TEMÜRTÜRKAN / Demokrat Haber İsviçre

Elif Yıldırım 1973 Samsun doğumlu. Yazmaya ortaokulda başlamış ve 1988 yılında yazdığı kompozisyonla UNICEF’in düzenlediği bir yarışmada üçüncü olmuş. Gelin birlikte dinleyelim Elif’in şiirle hikayesini...

Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

KTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nde okurken gazeteciliğe başladım. Kelimeler, harfler ve cümleler; devrelerden, dirençlerden ve sayılardan daha çekici gelince, ve de başka nedenlerin de eklenmesiyle mühendislik eğitimini yarım bıraktım.

2000 yılından beri İsviçre’de yaşıyorum. Yaşarken yanımızdan giden yaşamı adımlarken, onun üzerimde bıraktığı tortuları dökmeye başladım şiirlerime. Benim şiirlerim; pedagog olarak, yabancı bir dilin egemenliğinde geçirdiğim günlerimin, anadilime firar ettiği anlardır.

Arkadaş Gazetesi‘nin 2006 yılında düzenlediği şiir yarışmasında ‘Işıksız Sevgim’ ve ‘Sığıntı Şehir’ isimli şiirlerimle birincilik ödülünü kazanmıştım.‘ Aykolik‘ ise ilk çıkan kitabımdı.

Neden Şiir?

Aslında şiir kafamda şekillenen binlerce düşüncenin en az kelimelere indirgendiği bir üretim. Bazen bir kelimeye takılıyorum, üzerine kocaman bir şiir çıkıyor. Mesela Aykolik, doğayla içiçe geçen yaşamımın, dolunaydaki uykusuzluğumun, yeni aydaki huzursuzluğumun beynimdeki kalıntıları ile ortaya çıktı. Doğa yaşamımızı her anı ile etkiliyordu… Oradan yola çıkarak Aykolik şiirimi yazdım. Kendimi ve üzerimdeki ayın etkisini irdelediğim şiirdir o.

Kendinizi hangi şairlere yakın hissediyorsunuz?

Ahmed Arif, Nazım Hikmet ya da Can Yücel gibi onlarca değerli şairlerin şiirleriyle büyüdük, olgunlaştık… Ama yazmak başka bir şey, o noktada şekillenişinize göre kelimeleriniz, ifadeleriniz sizi yansıtmalı, size ait olmalı diye düşünüyorum. Kendinizi yakın olarak düşündüğünüz şairler olsa da ürettiğiniz onlardan değil sizden bir iz taşımalı.

Şiirlerinizde neleri konu ediniyorsunuz ve şiirlerinizi nerede görüyorsunuz?

Şiirlerimde hayatın kendisi var, ne hissediyorsam yazıyorum, ne yaşadıysak kaleme dökülüyor. Aşk da var, siyasi duruşumuz da var içlerinde. Özellikle toplumsal muhalefete, ortak aklımıza katkı düzeyindeki  şiirlerimi seviyorum. Çünkü bir özgürlük mücadelesine duyulan bağlılığın aşk kadar güçlü bir duygu olduğuna inanıyorum. Hasret sevgiliye de aynıdır, bağımsızlığa da. Hayatın dışında duygular değil bunlar.

Şiir kitabınızı kimlere ithaf ettiniz, okuyucularımız kitabınıza nasıl ulaşabilirler?

Ben kitabımı; çocuklara, çocuk yaşta aklımızda hatıra, ömrümüze bergüzar kalanlara ve inadına çocuk kalmakta ısrar edenlere ithaf ettim. Bu tanımlama zaten ışıl ışıl gözleriyle geleceğe bakan herkesi kapsıyor.

Teşekkür ederiz.

Ben asıl güzel sohbetiniz vesilesiyle okurlarınızla beni buluşturduğunuz için teşekkür ederim.

Not: 

Elif Yıldırım’ın kitabına İsviçre Basel Özgür Kitabevi‘nden ulaşılabilir. İnternetten de çeşitli sitelerde satılmaktadır:

http://www.idefix.com/kitap/aykolik-elif-yildirim/tanim.asp?sid=FFF16FTY305BHBDD0HXH