Hollanda ortaklı oturma grubu üreticisi Danca'nın, kaybolmaya yüz tutan sanatları yaşatmak, farklı çalışmaları gün yüzüne çıkartmak amacıyla ikincisini düzenlediği Danca Sanatın Ve Sanatçının Yanında Şenliği bugün başladı.

"Annemize nazar değmesin" başlığı altında organize edilen şenlik, sanatçıları ve zanaatkarları Manavgat'ta buluşturdu. Geçen yıl Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun Kanadalı gelini Hughette Eyüboğlu'nun 400'ü aşkın kişiye kalıp çıkartmayı, baskı yapmayı ve boyamayı öğrettiği şenlik üç gün sürecek.

Hughette Eyüboğlu ve Zekai Erdal'ın onur konuğu olarak katıldığı şenlik kapsamında, 11 yaşında ocak başına geçen ve geliştirdiği "camı cama sarma" tekniğiyle Türkiye'yi uluslararası üne kavuşturan, 74 yaşındaki boncuk ustası Zekai Erdal'ın göz boncuklarının kullanıldığı iki ayrı atölye çalışması yapılacak. Katılımcıların herhangi bir ücret ödemeden yararlanabilecekleri atölyelerde üretilen ürünlerden elde edilecek gelir ise Ağrı Patnos'taki köy okuluna bağışlanacak.

ODUNDAN SANAT ESERİ

Şenlik bugün, doğanın yaptığı güzellikleri kesip oymadan sanata dönüştüren Filiz Ateş ve Christiane Alaettinoğlu'nun Yalos Atölyesi ile başladı. Yaptıkları işi çer-çöp sanatı olarak tanımlayan bu iki sanatçı, katılımcılarla birlikte dalgaların kıyıya sürüklediği odun parçalarını ve boncukları kullanarak çeşitli objeler üretti. Ateş, "Çok eğlenceli bir atölye oldu. Bu kadar eğlenceli olacağını düşünmemiştim. Sanatımızın insanların ilgisini çekmesi çok hoşuma gitti. Böyle keyifli bir işin parçası olduğumuz için çok mutluyum "dedi.

11 Mayıs Cumartesi günüyse Anadolu'da geleneksel metotlarla üretilen keçeyi farklı form ve kullanım alanları için tasarlayan Feyza Açıkgöz bir atölye çalışması yapacak. Dokuma ve keçe konusunda önemli işlere imza atan Açıkgöz ise şenlik hakkında şöyle konuştu: "Şenliğe geçen yıl da katılmıştım. Bu sene daha coşkulu geçiyor. Bu etkinliğin en önemli amacı el sanatlarına ve zanaatkarlara destek vermek. Ben tasarımlarımda Anadolu keçesi kullanıyorum. Benim şenlik kapsamında vereceğim atölye sayesinde keçe ustalarına da katkı sağlanmış olacak." 12 Mayıs Pazar günü her iki atölyede yapılan nazar boncuklu ürünler sergilenerek konukların beğenisine sunulacak. Bu keyifli şenliğe Antalya Kent Mızıkacıları müzikleriyle renk katacak.

ZEKAİ ERDAL KİMDİR?

Yaklaşık 150 yıl önce Arabistan’dan gelip, Arap Han'da at boncukları, halhallar yaparak boncukçuluğa başlayan Selim Usta ve kardeşleri, 1930'lu yıllarda hava kirliliğine neden oldukları gerekçesiyle belediye tarafından kent dışına çıkarıldı. Görece köyüne yerleşen boncuk ustalarından Mehmet Erdal ve 11 yaşında ocak başına geçen oğlu Zekai Erdal boncukçuluğun aslında bir cam sanatı olduğunu kavrayarak sanatın gelişmesine ve bugünlere gelmesine sebep oldular. Yıllar içinde "camı cama sarma" tekniğini öğrenerek “göz boncukları” yapmayı başaran Zekai Erdal, Görece Köyü'nü uluslararası üne kavuşturdu. 74 Yaşındaki Erdal hala boncuk yapmaya devam ediyor.

DANCA EV / HOME HAKKINDA

Hollanda ortaklı oturma grubu üreticisi Danca Türkiye, piyasada kendisini üst segment müşteri grubu içinde konumlandırıyor. Firma, Avrupa ülkelerine Hollanda, Avrupa dışındaki ülkelere de Türkiye üzerinden satış yapıyor. 1997 yılında Hollanda’da kurulan ve üretim merkezini kurulduktan dört yıl sonra Türkiye’ye taşıyan Danca, Bursa’da bulunan 5.000 m2’lik tesisinde, ayda ortalama 2.000 oturma eşdeğerinde kanepe/koltuk üretiyor. Hızla büyüyen şirket oturma gruplarının imalatı için gerekli bütün malzemelerin işlenmesinden teslimine kadar tüm süreçleri kendi içinde çözüyor. Uluslararası çapta ünlü tasarımcılarla çalışarak ürünlerine artı değer katan Danca’nın tasarımları modüler ve giydirilebilir oturma gruplarında yoğunlaşıyor. Daha çok üst segmente hitap eden firma; Teun Van Zanten, Michelle Moore, Mat Linders, Hugo De Ruiter, Robert Nimwegen, Thomas Althaus gibi farklı ülkelerden deneyimli tasarımcılarla çalışıyor. 2001 yılından beri Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD ve Ortadoğu’ya da ihracat yapan Danca, ürünlerini Hollanda, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, İsviçre, Azerbaycan, İran ve Lübnan gibi dünyanın dört bir yanındaki ülkelere ihraç ediyor.


PROGRAM

YER: MANAVGAT DANCA EV / HOME

TARİH: 10-11-12 MAYIS 2013

 

10 Mayıs 2013 Cuma

11:00                     AÇILIŞ

12:00     14:00     Yalos Atölyesi

Dalgaların kıyıya sürükledikleri odun parçaları ve cam boncuklar kullanılarak çeşitli objeler yapılacak

14:00     15:00     Ara

15:00     19:00     Yalos Atölyesi

Atölye çalışması devam edecek

               

11 Mayıs 2013 Cumartesi

                11:00     14:00     Keçe Atölyesi

 Doğal keçe ve cam boncuklar kullanılarak çeşitli süs eşyaları ve aksesuarlar yapılacak

                14:00     15:00     Ara

                15:00     19:00     Keçe Atölyesi

 

12 Mayıs 2012 Pazar

                11:00     19:00     KERMES VE VEDA PARTİSİ

Atölye çalışmalarında ortaya çıkan eserlerin sunumu ve satışı gerçekleştirilecek.

               

Danca Ev/Home Mağazası Kemer Mah. Manavgat Cd. No:39 Side Kavşağı Manavgat/ANTALYA

Tel: (242) 776 60 87