Mezopotamya Kültür Merkezi ve Barış İçin Sanat Girişimi’nde çalışma yürüten sanatçılar toplu mezarların usulsüz şekilde açılmasını protesto etmek amacıyla Newala Qesaba’ya (Kasaplar Deresi) gidiyor.

Aralarında Süavi, Ferhat Tunç, İlkay Akkaya, Kazım Öz gibi sanatçıların bulunduğu yaklaşık 50 sanatçı Siirt’teki Newala Qesaba’ya gidiyor. Sanatçılar tarafından hazırlanan çağrı metninde uzun zamandır gündeme getirilmeye çalışılan basın, sivil toplum kuruluşları, sanatçı ve konuya duyarlı çevrelerin ısrarı ile toplu mezarların tartışmaya açıldığı anımsatıldı.

Çalışma ve araştırmalar derinleştikçe sanılandan daha büyük bir vahşetle karşılaşıldığı bildirilen açıklamada “Mezar yerlerinin tespiti, kazılar yapılarak incelenme süreçleri yüreklerimizde ayrı bir yara açmaya başladı. Basına yansıyan boyutu ile mezarlar kepçelerle kazılıyor, deliller karartılıyor, sorumlulara ilişkin herhangi soruşturma açılmıyor, vahşet basından gizlenilmeye çalışılıyor” denildi.

BU VAHŞETE DUR DEMELİ

Açıklamada sanatçı ve yazarlar olarak içerisinde iki bine yakın insanın bulunduğu toplu mezarlara ve bu vahşete dikkat çıkmak amacıyla 10 Mart Perşembe günü saat 13:00’te Newala Qesaba’da bir araya gelecekleri bildirildi.

Açıklamada şöyle denildi: “Yaşadığımız coğrafyanın barış ve huzura kavuşması, demokrasinin ve adaletin hakim olabilmesi için bu türden insanlık dışı uygulamalara ve hukuksuzluğa dur diyebilmek, insanlığı savunmak biz sanatçı ve aydınların asli görevidir. İnsanlığa toplu mezarları layık gören zihniyete ve uygulamalara karşı söyleyecek bir çift sözümüz olmalıdır. Siz değerli dostlarımızı da aramızda görmek isteriz. İnsanlığa bu gün sahip çıkılmazsa yarın çok geç olacak.”

Yürüyüşe, Suavi, Ferhat Tunç, Esmahan Aykol, Yusuf Çetin, Feryal Önel, Mikail Aslan, Şanar Yurdatapan, İlkay Akkaya, Kerem Sevinç, Jan Axin, Özcan Alper, Ziya Taner Koçak, Koçer, Mrady, Erdal Avcı, Ali Altaş, Hozan Beşir, Şêrko, Özkan Küçük, Kazım Öz, Erol Balcı, Kemal Ulusoy, Kemal Argun, Emin Yalçınkaya, Vural Tantekin, MKM ve Dicle Fırat Kültür Merkezi sanatçıları katılacak.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER DE KÖŞESİNDE BU KONUYU YAZDI, BURADA >>>