Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı 11-12 Aralık 2014 tarihlerinde şair Didem Madak için bir sempozyum düzenliyor. Başkanlığını Prof. Dr. Solmaz Zelyüt’ün yaptığı sempozyum düzenleme kurulunda Prof. Dr. Dilek Direnç, Doç. Dr. Şerife Yalçınkaya, Şair Asuman Susam ve Müjde Bilir yer alıyor.

Etkinlik, 2011 yılında kaybettiğimiz şair Didem Madak’ın şiirleri odağında, farklı alanlardan pek çok ismi bir araya getirecek. “Şiire ve de kadınlık hallerine disiplinlerarası bir pencereden bakmayı hedeflediklerini” söyleyen sempozyum düzenleme kurulu, bu etkinlikle “Didem Madak’ı hatırlamayı, hatırlarken tartışmayı ve tartışırken anlamayı” amaçladıklarını belirtiyor.

Sempozyum, Ege Üniversitesi Kültür Sanat Evi’nde iki gün boyunca herkese açık olarak gerçekleştirilecek.

Programda Necmiye Alpay, “Cadı Olmaya Özenen Kül Kedisi”; Riitta Cankoçak, “Didem Madak ve Bıkkın Tanrıçasının Idiolektik Anlatımı”; Orhan Kahyaoğlu, “Didem Madak’ın Grapon Kağıtları Üzerinden 1990-2000 Arası Modern Türkçe Şiire Yeniden Bakmak” başlıklı sunumlar da yapacak.

Sempozyuma katılacak isimler arasında Şükran Yücel, Mahmut Temizyürek, Semih Sökmen, Esra Yalazan, Tomris Çetinel, Zeynep Direk ve Neşe Yaşın da birer bildiri sunacak.

“ONUN ŞİİRİNDE DURULUK VE CESARET VAR’’

Sempozyumla ilgili konuştuğumuz Ege Üniversitesi  Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Solmaz Zelyüt, Didem Madak üzerine bir sempozyum düzenleme fikrinin gerekçesini Madak’ın şiirini değerlendirerek açıklıyor:

“Sorunuza şahsi bir yanıt verebilirim. Didem Madak, şiir ile kadının pek nadir beraberliğinin gerçekten de en güzel emsallerinden biri. Onu okumak,  kadının, şairin, hatta insanın hallerine, deneyimlerine farklı bir perspektiften bakmayı öğretiyor ve  dahası Didem Madak bunu zarif bir humor eşliğinde yapıyor. ‘Şahit yazarlar diye korkmadan izledim kavgayı, Ben doğuştan şahidim.’ derken ya da ‘ey beni dil kesik bir korku filmine esas kız yapan hayat! bak küfrün sokaklarında lambalar yandı. ben sesleri birbirine uyduğu için yalnızca perşembeleri endişelenen bir şair değilim, bilesin ki devamlı endişeliyim’ derken ya da hastalığının ağırlaştığı bir dönemde ‘Ciğerlerimin filmini çektiler, Ciğerlerim artiz oldu icabında’ diye yazarken humor ve ironi dolu. Meydan okuyor o, evet, ama bu hiç de kederin, kızgınlığın, nefretin kasvetli karanlığından çıkan bir sesle  değil; bilakis  haklı öfkenin, değiştirme umudunun, neşenin ve dostluğun parlamalarından çıkan bir tonda. Renkli bir şair Didem. Bunu sadece onun canlılığını, cıvıl cıvıllığını ifade etmek için söylemiyorum. Belki de rengarenkli bir şair demeliyim. Hemen hemen her şiirine bir ya da bir kaç renk koymuş; okurken onun sizi belli renkte bir atmosfere çektiğini hissediyorsunuz. Bir sürü örnek bulursunuz, benim bulduğum gibi.

Mesela ‘Pembe bir merhemle doğardı günler’ ya da ‘…Rengarenk çaputlar bağladım yıllarca dallarıma. Mavi, mor, kırmızı ve yeşil, … Başka bir şey istemem Artık beyazlaşan üç beş tel saçıma, hesabımı tam vermekten başka.’ derken olduğu gibi. Onunla tanışmadım ama çok iyi arkadaş oldum; ortak deneyimimiz çoktu: ‘Ne zaman yazmaktan kaçsam Banyoyu kireç çözücüye buluyordum’ ben de. Onun şiirlerindeki duruluk, cesaret, samimiyet  sizi hemen yanına davet ediyor, beni de davet etti omuzuna omuz vermeye…

DİDEM MADAK KİMDİR?            

1970 yılında İzmir’de doğdu. Liseyi İzmir’de tamamladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. İlk şiirleri Sombahar ve Ludingirra dergilerinde yayımlandı. İlk kitabı G rapon Kâğıtları (2000) ile İnkılâp Kitabevi Şiir Ödülü’nü aldı. Sonraki yıllarda iki kitabı daha yayımlandı: Ah’lar Ağacı (2002) ve Pulbiber Mahallesi (2007). 23 Temmuz 2011’de hayatını kaybetti. Madak’ın kitapları Metis Yayınları’nca yayımlanıyor.

Sempozyum programı ise şöyle:

Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim DalıDidem Madak Sempozyum Programı

11 Aralık 2014 Perşembe

Açılış 10.00 / 10.30 Solmaz Zelyüt/ Platon Didem’i Severdi

1. Oturum                                                                                

10.30 / 11.50 Aylin Nazlı / YönlendiriciNecmiye Alpay / Cadı Olmaya Özenen Kül Kedisiİpek Şahbenderoğlu / Didem Madak’ın Şiirlerinde Bir Direnme Mekânı Olarak “Ev İçi” ve Direnme Eylemi olarak “Yuva İşi”Ayşe Duygu Yavuz / Didem Madak’ın Pulbiber Mahallesi: Şairin Dilinde İstanbulŞükran Yücel / Didem Madak’ın Şiire Karşı ŞiiriTartışma                                                                                             

11.50 / 12.00 Öğle Arası 12.00 / 13.30

2. Oturum                                                                                              

13.30 / 14.30 Nilsen Gökçen / YönlendiriciNilay Özer / Bir Kadın Deneyimi Olarak Şiir: Didem Madak’ın Şiirlerinde Dilin Örgütlenişi, Biçim ve İçerik ÜzerineMahmut Temizyürek / İri, Ekşi Bir Vişne Tanesi Olarak Yeniden DoğmakRiitta Cankoçak / Didem Madak ve Bıkkın Tanrıçasının Idiolektik Anlatımı Tartışma                                                                                               

14.30 / 14.45 Ara                                                                                                      

14.45 / 15.00

3.Oturum     

Haber: Volkan Alıcı /arkakapak.com