Sahte tablolar satmaktan 15 yıl hapis yatıp bu yıl özgürlüğüne kavuşan John Myatt’ın hayatı film oluyor. 20. yüzyılın en büyük sanat hırsızı olarak nam salan Myatt, replika tabloları gerçek diye satıyordu.

Sanat tarihinin en büyük sahtekârlarından biri olarak gösterilen John Myatt’ın, sonu hapiste biten hayat hikâyesi beyazperdeye uyarlanıyor. Hikâyenin film haklarınin, ünlü oyuncu, yapımcı ve yönetmen Michael Douglas tarafından, Myatt cezaevindeyken alındığı bildirildi.

Taraf'ta yer alan habere göre Monet, Matisse ve Picasso gibi efsane sanatçılara ait eserleri neredeyse kusursuz bir şekilde kopyalayan Myatt’ın tabloları, aynı zamanda İngiltere’nin en prestijli galerilerinden birinde, 'En Başarılı Sahtekârlık Örnekleri' temasıyla sergilenmeye de başladı.

Sahte tablo yapıp satmaktan 15 yıldır tutuklu bulunan Myatt, özgürlüğüne bu yıl kavuşmuştu. Eski bir sanat tarihi hocası olan Myatt, bir süre ünlü ressamların tablolarının replikasını yapıp 150 sterline satmıştı.

Daha sonra sıkı bir müşterisinin, bu tabloları yüksek bedellere sattığını öğrenen ressamın hayatı bir anda değişmişti. Ressam, sahte tabloları yapmaya, müşterisi de satmaya devam edince, Scotland Yard tarafından fark edilmiş ve tutuklanmıştı.

Yaptığı sahte tablolar Sotheby’s ve Christie’s gibi ünlü müzayede evlerinde, yüz binlerce sterline alıcı bulan Myatt, Londra polisi Scotland Yard’ın, galerisine yaptığı şafak baskınıyla tutuklanmıştı.

Emniyet güçleri tarafından 20’nci yüzyılın en büyük sanat hırsızlığı olarak nitelendirilen olaydan sonra ressamın, 120 tablosunun halen daha dolaşımda olduğu ifade edildi. Hollywood’da beyazperdeye uyarlanacak hikâyenin, vizyona ne zaman gireceğiyse henüz belli değil.