Ermenice müzik yapan Vomank ve Rumca müzik yapan Tatavla Keyfi Çarşamba günü Şişli'de aynı sahnede buluşuyor.

İstanbul’da kent kültürüne derin izler bırakan Ermeniler ve Rumlar, ne yazık ki bugün sayıca da kültürel etki açısından da oldukça ‘azalmış’ durumda. Uzun yıllar, hatta yüzyıllar boyunca, İstanbul kültürünün en önemli unsurlarından olan Rum ve Ermeni müzisyenler de kentin eğlence yaşantısında artık eskisi kadar etkin değil.

Buna rağmen İstanbul’da halen Ermeni ve Rumların kültürünü ve müziğini devam ettirmeye çalışan genç müzik grupları da var.

İşte bu gruplardan ikisi bu hafta İstanbul’da birlikte sahneye çıkacak.

İstanbul’da Rumca müzik yapan Tatavla Keyfi ve Ermenice müzik yapan Vomank grubu 13 Ocak Çarşamba günü saat 20.30’da Şişli Kent Kültür Merkezi’nde sahne alacak. İki grup arka arkaya, farklı dillerden şarkılar söyleyecek.

Rumca müzik yapan ‘Tatavla Keyfi’ grubu ismini İstanbul'un efsanevi Rum gettosu, Tatavla’dan (1934’ten sonra Kurtuluş semti) alıyor.

2008 yılında kurulan Tatavla Keyfi, 2008 yılından bu yana İstanbul'un çok kültürlü mirasına ve şehrin Rembetiko şarkılarına ses veriyor.

Vomank (Kimileri) ise geçtiğimiz yıllarda Ermeni kültürünün önemli merkezlerinden olan İstanbul’da bir araya geldi. Kendini alternatif müzik grubu olarak tanımlayan Vomank, günümüzde ‘azınlık’ haline gelmiş bu kültürün müziğinden ve dilinden, yaşadığı yeri ve dünyayı anlatmaya çalışıyor.

Bunu yaparken geleneksel Ermeni müziğine yakın duruyor ama onun sınırları dışında da dolaşıyor.