Müzik yaşamında 20 yılı geride bırakan Rojda, ilk albümü ‘Sebra Min’in ardından 5 yıl sonra ikinci albümü ‘Hat’la yoluna devam ediyor.  Albümde 4 bestesi bulunan Rojda yine geleneği bozmuyor:  Kadınların sürgünlüğünü, acısını, sevdasını, ağıt ve ezgilere dökerek duygulardaki sınırı aralıyor. Ayrıca ilk kadın dengbejler de bu ‘Hat’tın içinde yerini alıyor: Kürt müziğinin idollerinden İran Xanim ve Meryem Xan’ın sesleri ve portreleri de albümde Kürt kadının hala dili ve kimliğiyle var olduğunu vurguluyor. 

Canlı enstrümanlar ve elektro müziğin otantik bir yapıya dönüştüğü Hat’ın aranjörlüğünü ise Türkiye’de önemli etnik projelerde imzasını gördüğümüz Cem Yıldız ve Ayhan Evci üstleniyor.

Albüm toplumun yaşamış olduğu bazı sınırları zorlayan ve sorgulayan bir yapıya sahip. Yıllardır yüreklerdeki sınırların, gözlerdeki sınırların ve aramızdaki sınırların bir an evvel empati yoluyla giderilmesine adeta ışık tutuyor.

Barış Annelerine ithaf ettiği söz ve müziği Rojda’ya ait olan Lawe Mın’de ki çıplak sesi ise Rojda kendi hisleriyle anlatıyor: “Çıplak ses, yıllardır savunmasız ve gözyaşlarını içine döken kadınların sesi, ben onların söylediklerini dile getirdim...”

Her ezgisinde kadın hikâyesi olan ‘Hat,’ arşivlik bir albüm özelliği de taşıyor.

ROJDA

Müzik yaşamına, 1991 yılında İstanbul’da ağabeyi Çiya'nın Kurduğu Koma Gulên Xerzan ile başlar.  Grup çalışmaları 1993'ten sonra MKM bünyesinde devam eder.

1994 yılında grup olarak, ilk albümleri 'Ji Bîr Nabin' (Unutulmazlar) ile dinleyicilerine daha profesyonel bir şekilde ulaşırlar.

1997 yılında 'Sonda Me' (Yeminimiz) adlı albümle dinleyicisi ile daha fazla buluşma şansı bulur.

'Sonda Me' albümünde ki 'Helimcan' şarkısı, Rojda için önemli bir dönüm noktası olur. Artık herkes 'Helimcan'ı' söyleyen sesi merak eder.

2005 yılında grubun üçüncü albümü olan Rûkena Min (Güler Yüzlüm) albümüyle müzikal olarak iyi bir çıkış yakalarlar. 2006 yılında Rojda Koma Gulên Xerzan'dan ayrılır. SEBRA MIN adlı Solo albüm çıkarır. 

DEMOKRAT HABER / Gülşen İşeri