Fransa’nın başkenti Paris’te yönetmen ve gazeteci Bülent Gündüz’ün 'Roboskî mon amour' (Roboski aşkım) adlı belgesel filmi vizyona girdi. Sanatçıların gözü ile Roboski katliamının aktarıldığı belgesel filmde Roboski katliamında yaşamını yitirenlerin ailelerinin haykırışlarına yer veriliyor. 

Belgeselin galası dün saat 17.45’te tarihi Theatre Gymnase Marie Bell tiyatro binasında yapıldı. Galaya Kürdistanlılar ile Kürt halkının dostları katıldı. Gösterimden önce filmin yönetmenliğini ve aynı zamanda yapımcılığını üstlenen Bülent Gündüz, bu belgeseli kendi imkânlarıyla çektiğini aktardı.

Gündüz’ün Handan Yıldırım ile rol aldığı Alain Resnais’nin klasik filmi “Hiroshima Mon Amour”a gönderme yapılan “Roboski Mon Amour” adlı filmde, Paris-İstanbul-Amed’den başlayan ve Roboski katliamının yıldönümünde Roboski’de biten bir yolculuk anlatılıyor.

Filmde Gündüz, hafızalara kazılan 34 cenazenin kollarda taşınan görüntüsünü yakalamaya çalışıyor. Ancak "Bu acıyı, bu katliamı bir kareye sığdırmak mümkün değil" diye de ekliyor.

Gösteriden sonra seyircilerden gelen soruları yanıtlayan sanatçılar amaçlarının, Türk devletinin bütün gücüyle engellemesine rağmen, bütün dünyaya bu katliamı anlatmak olduğunu söylediler. Henüz bir dağıtım firmasıyla anlaşma yapmadıklarını söyleyen Gündüz, en kısa zamanda filmin seyirciyle buluşması için çaba gösterdiklerini söyledi. İlk etapta filmin uluslararası film festivallerinde gösterime girmesini sağlamak için çaba göstereceğini ifade eden Gündüz, Kürdistan yani sıra Türkiye ve Avrupa’da da vizyona koymak istediklerini belirtti.

Bülent Gündüz daha önce ilk film çalışması olan Evdalê Zeynikê'nin yaşamını ele alan bir belgesel çekmişti. Büyük bir ilgi gören bu belgeselle uluslararası film festivallerinde 10 ödül aldı. (ANF)