Dünyaca ünlü Hintli müzisyen Ravi Shankar, 92 yaşında hayata veda etti. Shankar'ın internet sitesinden yapılan açıklamada, ünlü müzisyenin San Diego'daki evinde öldüğü belirtildi. Shankar, gecen hafta kalp kapakçığının değiştirilmesi için ameliyat olmuştu.

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, "ulusal hazine" olarak tanımladığı Shankar'ın ölümünden büyük üzüntü duyduklarını açıkladı ve müzisyenin ailesi ile sevenlerine başsağlığı diledi.

SHANKAR, GEORGE HARRİSON İLE BİRLİKTE

Hindistan'ın en ünlü çağdaş müzisyeni olarak tanınan Shankar, sitarıyla birçok sanatçıya ilham vermiş, dünyaca ünlü keman sanatçısı Yehudi Menuhin ve efsanevi grup The Beatles sayesinde 1960'larda Batı'da da tanınmıştı. The Beatles üyesi George Harrison'a sitar öğreten ve "Norwegian Wood (1965)" ile "Within You, Without You (1967)" adlı şarkıları için gruba ilham veren yine oydu.

1971'de Bangladeş için dünyanın ilk yardım konserini de George Harrison ile birlikte düzenlemişti. Harrison ile dostluğu Monterey ve Woodstock gibi festivallerde sahne almasını sağlamıştı. Tüm bunlar sayesinde Batı'da da bir marka haline gelen Shankar, dünyanın dört bir yanında milyonlarca insanın yüzlerce yıllık Hint müzik geleneğini sevmesini sağlamıştı.

Menuhin ile kurduğu arkadaşlık ve besteci Philip Glass'la kurduğu işbirliği klasik müziği de etkilemesine imkan tanımış, Menuhin ile 1960'larda ve 1970'lerde "West Meets East" albümlerini çıkarmıştı. Bu beraberlik ikiliye bir Grammy kazandırmış, ayrıca Shankar'a Londra Senfoni Orkestrası ve New York Filarmoni Orkestrası tarafından da seslendirilen bir sitar konçertosu yazması için kapı açmıştı. Birçok yeteneği bulunan Shankar, birkaç kitap yazmış, tiyatro ile ilgilenmiş ve 1982 yapımı Gandhi adlı film için yaptığı beste ona Oscar adaylığı da getirmişti.

Dönemin başbakanı Rajiv Gandhi tarafından aday gösterildikten sonra 1986'dan 1992'ye kadar Hindistan Parlamentosu'nda da görev yapmıştı. ABD'li ünlü şarkıcı Norah Jones'un da babası olan Shankar, son konserini 4 Kasım'da California'daki Long Beach'te kendisi gibi sitar çalan diğer kızı Anoushka Shankar Wright ile birlikte vermişti.