Baran Saltuk için, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı İstanbul Şubesi Alevi Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Türkiye Kominist Partisi (TKP) Genel Başkanı Erkan Baş, eski DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, eski CHP milletvekilleri Mehmet Sevigen, Berhan Şimşek, DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Genel Başkanı Rıdvan Budak, sanatçılar Ferhat Tunç, Edip Akbayram ve Arif Sağ ile yakınları katıldı.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da çelenk gönderdiği cenaze töreninde, Saltuk ailesi üyeleri taziyeleri kabul etti. Baran Saltuk'un annesi Asuman ile babası Rahmi Saltuk'un güçlükle ayakta durdukları görüldü.

 

ÖLÜM GENCE HİÇ YAKIŞMIYOR

Basın mensuplarının soruları üzerine Berhan Şimşek, "Allah böyle bir olayı düşmanıma bile yaşatmasın. Ölüm gence hiç yakışmıyor. Ailesine ve yakınlarına sabır diliyorum" dedi.

 

Mehmet Sevigen de "Çok genç, çok delikanlı, ölümle hiç yan yana getirilecek yaşta değil" diye konuştu.

 

Öğle vakti kılınan cenaze namazının ardında TKP bayrağına sarılı tabutu bir süre yakınları tarafında omuzlarda taşınan Saltuk'un cenazesi, daha sonra cenaze aracıyla Ulus Mezarlığı'na götürülerek burada toprağa verildi.

 

ANNE ASUMAN SALTUK, "DAHA 21 YAŞINDAYDI" DİYEBİLDİ

Halk Ozanı Rahmi Saltuk'un hayatını kaybeden 21 yaşındaki oğlu Baran Saltukiçin Okmeydanı Cemevi'nde öğle vakti düzenlenen cenaze töreninde yakınlarının desteği ile ayakta durabilen anne Asuman Saltuk, sürekli ağladı. Konuşamayan anne Saltuk'un ağzından sadece "Daha 21 yaşındaydı" sözleri döküldü.

 

İTÜ Meslek Yüksekokulu Güverte Kaptanlığı bölümünden kısa bir süre önce mezun olan Baran Saltuk'un cenazesine, aralarında Edip Akbayram, Arif Sağ, Sadık Gürbüz, Ali Rıza Binboğa, Ferhat Tunç, Nevzat Metin, Pınar Sağ, Ferhat Tunç, Rıdvan Budak, Mehmet Sevigen, Gazeteci Hikmet Çetinkaya, Zeki Sezer, Tolga Çandar, Cemal Seymen, Menderes Samancılar, Berhan Şimşek, Aydın Ilgaz, Sönmez Targan, Gürbüz Çapan'ın da aralarında bulunduğu, dostları ve yakınları katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da cenaze törenine çiçek gönderdi.

 

ÖNCE YEŞİL ÖRTÜ SONRA TKP BAYRAĞI

Önce yeşil cenaze örtüsüne sarılan tabutun üstüne daha sonra TKP bayrağı sarıldı.Öğle vakti cenaze namazı kılındı. Namaz sonrası, Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi olan Baran Saltuk'un tabutunun üzerine partili arkadaşları, parti bayrağı koydu. Tabut, alkışlarla cenaze arabasına taşındı. Cenaze Ulus Mezarlığı'nda toprağa verildi. Rahmi Saltuk'un yazılı açıklama yapacağı duyuruldu.

 

KİTAP FUARI İÇİN RANDEVULAŞMIŞ

Cenazeye katılanlardan Sadık Gürbüz şunları söyledi:
"Arkadaşlarının bir kafede konserleri varmış. Onların konserinden dönüyor. Orada bira içmiş. Eve döndüğünde 05.00 sıralarında babasına sarılmış. 'İyi geceler baba' demiş. Babası da 'Oğlum ne gecesi sabah oluyor. Saat beş' demiş. Ablasından sigara istiyor. Odasına çekiliyor. Pencere kenarında oturduğunu sanıyorum. Pencerenin kenarı alçak. Baran'ın boyu 1.85. Daha önce anne-babası 'Oğlum düşersin' diye uyarmışlar. Bu da 'Bir şey olmaz' demiş. Enerji dolu bir çocuktu. Okulunu yeni bitirmişti. O gün, kitap fuarına gitmek için arkadaşları ile randevulaşmış. Çok neşeli, hayat dolu bir insandı. Tabii tüm gençler gibi söz dinlememezlik var. Kendine güven var."

 

BU ACI, KELİMLERLE TARİF EDİLMEZ

Rahmi Saltuk'un yakın arkadaşı Nevzat Metin de "Ablasından bir sigara rica ediyor. Babası kalkıyor. Dikkat et yavrum diyor. Baran 1.85 boyunda, bir de yorgunluğun etkisi ile pencereden düşüyor. Saat 07.00'de komşuları farkına varıyor. Ambulans çağırıyorlar, ama iş işten geçmiş oluyor" dedi. Sanatçı Edip Akbayram da "Çocukluğunu biliyoruz, Baran'ın. O da bizim bir evladımızıdır. Böyle bir acı kelimelerle ifade edilemez. Acıların en büyüğüdür, bir anne baba için. Bir anne-babaya ancak dayanma gücü dileyebiliriz. Sözcükler kifayetsiz kalır. Evlat acısı dünyanın en büyük acısıdır. Çok çalışkan, cana yakın, sorumlu bir birey, aydın bir insan. Böyle olması bizi üzdü" diye konuştu.

 

Sanatçı Arif Sağ "Bizde, Anadolu'da bir laf vardır. Genç ölümü zor olur. Allah Rahmi'ye sabır versin" dedi.