İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, “Edebiyat barıştırır” temalı 2. İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali, onur konuğu Özdemir İnce’nin katıldığı “Barışa adanmış bir yaşam” başlıklı panelle başladı.

4 hafta sürecek festivale 11 ülkeden edebiyatçılar ve sanatçılar katılacak. 

Panele, diğer onur konuğu şair Adonis sağlık sorunları nedeniyle katılamazken, Özdemir İnce konuşmasında devletin edebiyata desteğinden bahsederek “Edebiyata, resme, müziğe, sanata eskiden krallar, padişahlar, beyler ve zenginler sahip çıkıyordu. Halkın, sanatı desteklemesi için maddi olanağı yoktu. Günümüzde de sanatı, edebiyatı devletin desteklemesi gerekir ancak özgür bırakarak desteklemesi gerekir. ‘Parayı ben verdim hükümetin programına göre yaz’ olmaz! Türkiye'de var olan hükümetin sanatla, edebiyatla hiçbir ilgi ve alakası yok” dedi.

Bu durumda belediyelere büyük görev düştüğünü söyleyen İnce, “Kültürsüz bir zenginlik olmaz. Kültürsüz zenginlik, aslında yoksulluktur” dedi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bu etkinliği düzenlediği için teşekkür etti. 

Son dönemlerde gençlerin okuma oranlarının düşüklüğüne ve kendilerini ifade etme biçimi olarak sosyal medyaya yönelmelerine de değinen İnce, “Tüm bunlar geçicidir. Kalıcı olan kitaptır. Gençler kendi aralarında sosyal ortamla iletişim kuruyorlar ancak bunların hiçbir değeri yok. Bir gün kendileri de anlayacaklar. Bu böyle devam etmez. Bir gün kendileri de varlıklarını ifade etmek için birçok nedene sahip olmaları gerekecek. Bunun tek yolu da resimdir, operadır, spordur, danstır, sanattır” diye konuştu.
Özdemir İnce, sosyal medya hesapları olmadığını dile getirdi ve “Kendimi koruyorum. Bir gün beni merak eden, gelir kitaplarımı okur” dedi.

Haydar Ergülen’in direktörü olduğu, editörlüğünü ise Mahmut Çınar'ın üstlendiği festivalde, Türkiye'den ve farklı ülkelerden katılımcılar, 14 Ekim’e kadar İzmirli edebiyatseverlerle bir araya gelecek.

Konak, Buca, Bornova, Torbalı, Selçuk, Aliağa, Bayındır ve Bergama’da düzenlenecek etkinliklere, festivalin bu yılki teması olan barışı konuşmak için Türkiye’nin yanı sıra Fransa’dan, İtalya’dan, Polonya’dan, Suriye’den, İspanya’dan, Bosna Hersek’ten, Azerbaycan’dan, Yunanistan’dan, Kıbrıs'tan konuklar katılacak.

(Kaynak: Kültür Servisi)