Bu yıl 64. Cannes Film Festivali'nde Jüri Büyük Ödülü'nü kazanan Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu'da isimli filminin gösterim tarihi 30 Eylül'den 23 Eylül'e çekildi.

'antraktsinema.com' bu değişikliği, filmin Oscar yarışına dahil edilmesi olarak yorumladı. 


'antraktsinema.com'un haberine göre yabancı dilde en iyi film aday adaylarını belirlemek için ülkelerin meslek örgütlerine yazı yazan Akademi, oluşturulacak kurullarla bir filmin kendilerine bildirilmesini talep ediyor.

Akademi Oscar’da katılma şartı olarak filmlerin kendi ülkelerinde 1 Ekim - 30 Eylül tarihleri arasında en az yedi gün aralıksız olarak ticari bir gösterim salonunda izleyiciyle buluşmasını istiyor.

Bu yönetmelik gereğince ‘Bir Zamanlar Anadolu'da'nın ilk açıklanan vizyon tarihi filmin yapılacak Oscar'a katılmasına engel teşkil ediyordu.

Gösterime 23 Eylül 2011'de gireceği açıklanan ‘Bir Zamanlar Anadolu'da'nın bu değişiklikle Oscar yolu da açılmış oldu. Filmin Türkiye prömiyerini gelecek ay düzenlenecek Adana Altın Koza Film Festivali’nde gerçekleştirmesi planlanıyor. 

Türkiye’de faaliyet gösteren sinema meslek birlikleri ve derneklerin ortak katılımıyla belirlenecek Oscar aday adayı film Eylül 2011'de yapılacak toplantılar sonucunda açıklanacak. 

Bu yılın adayları arasında yer alın bazı filmler şunlar: Kar Beyaz, Gişe Memuru, Zefir, Atlıkarınca, Gölgeler ve Suretler, Hayde Bre, Av Mevsimi, Prensesin Uykusu, New York´ta Beş Minare, Çoğunluk ve Kavşak.