Nobel ödülü sahibi Yazar Orhan Pamuk, "Korku, hükümeti eleştiren gazetecilere dokunuyor, onlar tehdit ediliyor, işlerinden kovuluyor, gazeteleri kapatılıyor. İslam yanlısı hükümetimiz, son yıllarda liberal yüzünü kaybetmeye başladı. Her geçen gün daha fazla otoriter ve baskıcı oluyor" dedi.

Dünyaca ünlü Yazar Orhan Pamuk, İtalyan La Repubblica gazetesinden Marco Ansaldo'nun açıklamalarda bulundu.

Pamuk, "Türkiye'de bir korku iklimi var. Güç, muhalifleri ve gazetecileri korkutuyor. Avrupa sesini duyurmalı" başlığıyla görülen mülakatın sunumunda, Pamuk'un genelde "Röportaj veririm, ama sadece edebiyat konusunda konuşalım" diyen bir tip olduğu, ancak bu sefer politikadan konuşmadan edemediği aktarıldı.

BELGE'NİN DAVASINI ANLATTI

T24 yazarı arkadaşı Murat Belge'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret etmekten yargılandığı davanın duruşmasından hemen sonra gazeteye konuşan Pamuk, bu davanın, sadece siyasi muhalefeti susturmak ve ifade özgürlüğüne darbe vurmak amacını taşıdığını öne sürdü.

Pamuk, "Bu, insanları sindirmek ve ülkeye korku salmakla ilgili bir dava. Böylece kimse hükümeti eleştiremez" dedi.

‘ÜLKEM İÇİN KORKUYORUM’

Kendisinin hiçbir şeyden korkmadığını dile getiren Orhan Pamuk, "Kendim için korkmuyorum. Ülkem için korkuyorum. Arkadaşlarım, laik Türkler, eğitimli insanlar, Avrupa yanlıları için korkuyorum" diye konuştu.

Türkiye'de basın özgürlüğü için çok endişeli olduğunu belirten Orhan Pamuk, "Korku, hükümeti eleştiren gazetecilere dokunuyor, onlar tehdit ediliyor, işlerinden kovuluyor, gazeteleri kapatılıyor. İslam yanlısı hükümetimiz, son yıllarda liberal yüzünü kaybetmeye başladı. Her geçen gün daha fazla otoriter ve baskıcı oluyor" ifadelerini kullandı.

Artık adliyelere giderek, davalardan dolayı hem kendisi hem de arkadaşlarını savunmak zorunda kalmaktan sıkıldığını anlatan Pamuk, "Yeni Türkiye'den bahsediyorlar. Bu yeni Türkiye olmalı: eskisinin devamı! Üzerine gidilen yazarlarla…" diye eleştirisini dile getirdi.

Son dönemde 2000'e yakın kişinin cumhurbaşkanına hakaretten yargılandığı, Cengiz Çandar, Murat Belge ve Can Dündar gibi gazeteciler hakkında da davalar açıldığı hatırlatılan ve "Kimse bunun önüne geçmeyi başaramıyor. Sizce daha ne olabilir?" sorusu yöneltilen Pamuk, "Bakın, lütfen bana gelecekte ne olacağını sormayın. Halihazırda olanlar zaten yeterince iç karartıcı" diye karşılık verdi.

‘TÜRKLERİ VE KÜRTLERİ GÖRMEK İSTEMİYOR’

Türkiye'nin, Avrupa Birliği ile çok önemli bir vize serbestisi anlaşmasına vardığı hatırlatılan Pamuk, bundan dolayı mutlu olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

"Ancak öte yandan, her geçen gün daha baskıcı olan bir Türk hükümeti ile Avrupa Birliği arasında anlaşmazlıklara yol açma ihtimali olması bakımından beni öfkelendiriyor. Avrupalılar, etraflarında sadece Suriyeliler ve Asyalıları görmek istemiyormuş gibi değil, şimdi Kürtleri ve Türkleri de görmek istemiyorlarmış gibi. ve bu iyi bir his değil!"

‘AVRUPALILAR DAHA SERT POZİSYON ALMALI’

Orhan Pamuk, "Avrupalı ülkeler ne yapmalı?" sorusuna ise, "Bu arada, insan hakları ihlalleri bakımından Türkiye'ye karşı daha sert bir pozisyon alabilirler" yanıtını verdi.

Avrupalı liderlerin, Türklerle el sıkışırken ifade özgürlüğünü hatırlamalarını dileyen Pamuk, "Şansölye Merkel ve diğer Avrupalı yöneticiler, sadece Türkiye'deki göçmen ve sığınmacı meselesine konsantre olmamalı, hükümetimizle demokrasi sorununu da ele almalı" dedi.

Sığınmacılar konusunda duvarlar ören Avrupa'nın, kendi değerlerine zarar verdiğini ifade eden Pamuk, bu konuda Türk hükümetini ise suçlayamayacağını belirterek, "Hükümetimize bir suç yükleyemem. Milyonlarca sığınmacıyı ağırlayan ve onlara yardım eden Türkiye, uzun süre yalnız bırakıldı. Türkiye bu konudaki tutumuyla tüm övgüleri hak ediyor" diye görüşünü açıkladı.