Geçen ay Baksı Müzesi'nin Avrupa Konseyi Ödülü'nü kazanmasının ardından, dün akşam da Orhan Pamuk'un kurduğu 'Masumiyet Müzesi' Yılın Avrupa Müzesi ödülünü aldı. Pamuk ödülü Soma'daki madencilere adadı.

Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi, Avrupa Müze Forum’u tarafından düzenlenen Yılın Avrupa Müzesi Ödülü 2014’te büyük ödülü kazandı ve dün gece Estonya’nın Tallinn kentinde yapılan 37’nci EMYA töreninde ödül Orhan Pamuk’a verildi. Ödül andaçı olan Henry Moore’un ‘Yumurta’ adlı yapıtı bir yıl boyunca müzede tutulmak üzere kendilerine verildi.

Orhan Pamuk ödülü alırken, Soma’daki maden kazasında kayıp canlardan duyduğu acıyı dile getirdi. Ödülü Soma’daki madencilerin anısına saygıyla aldığını, bütün Türkiye'nin yasta olduğunu belirtti.

Hüsamettin Koçan’ın Baksı Müzesi’nin EMYA ödüllerinden Avrupa Konseyi Ödülünü kazandığı konsey kuralları gereği daha önce belli olmuştu. Bunun töreni de Strassbourg’da nisan ayında Avrupa Konseyin’de yapılmıştı.

Pamuk ve Koçan’ın tamamem kendi çabaları ve kendi kaynaklarıyla gerçekleştirdikleri müzelerini kutluyoruz. Bizi bu kadar gururlandırdıkları, onurlandırdıkları için sonsuz teşekkürler.

Bu arada Orhan Pamuk’un Müzeler Manifestosu da katılımcıların büyük ilgisine ve alkışına mazhar oldu. Uluslararası Müzeler Konseyi ICOM’un desteklediği bu etkinliğe, ICOM Danışma Kurulu Başkanı olarak katıldığım için ne kadar mutlu oduğumu anlatamam.

Bu iki büyük ödülün yanısıra Kenneth Hudson ve Silletto ödülleriyle beş tane de özel takdirname verildi. (Radikal)