Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında yürütülen uygulamaların kabul edilemeyeceğini ve demokrasi olarak nitelenemeyeceğini söyledi. 

Orhan Pamuk, darbe girişiminin ardından ilk kez konuştu.

BBC’den Khashayar Joneidi’ye konuşan Pamuk, “Başarısız darbenin ardından yaşanan gelişmeler demokrasinin yolunu gerçekten de izlemedi” diyerek hükümeti eleştirdi.

Darbe girişiminin ardından tutuklanan yazarları hatırlatan Pamuk,“Türkiye’deki en iyi yazarların bir kısmı, ki bunların bir bölümü benim yıllardır okuduğum, 40 yıl boyunca Türkiye’de kanaat önderi olmuş yazarlar ve romancılar şu anda hapiste. Bu kabul edilebilir bir şey değil, demokrasi de değil” diye konuştu.

"BU İNSANLARI GÖRMEMEK BÜYÜK HATA OLUR"

15 Temmuz gecesinden itibaren halkın günlerce sokağa çıkmasını‘cesurca’ diye niteleyen Nobel ödüllü yazar, “Bu insanlığı görmemek büyük bir hata olur. İnsanlar sokağa, tankların karşısına cesurca çıktı. İnsanların cesurca demokrasiyi koruduğu bu son derece kırılgan ve duygusal anı göz önünde bulundurmadan diyalog başlatmanız mümkün değil” dedi.

"TÜRKİYE'DE DARBE GİRİŞİMİNİN ÖNÜNÜ AÇTI"

Pamuk, darbeler karşısında Batılı liderlerin tutumunu eleştirerek,“Batılı olmayan ülkelerde demokrasiyi savunan batılı siyasi liderlerin, o ülkelere demokrasi gelince takındıkları kuşkucu tavırdan endişeliyim” diye konuştu.

2013 yılında Mısır Devlet Başkanı Abdelfettah El Sisi’nin gerçekleştirdiği darbeyi hatırlatan Nobel ödüllü yazar, “Bu konuda beni en çok hayal kırıklığına uğratanlardan biri Obama’ydı. Asker darbe yapsın diye başını öteki tarafa çevirdi. Darbelere duyulan bu hoşgörü, belki de Türkiye’deki darbe girişiminin önünü açtı. Halk, Batı yanlısı olmayan partilere oy vermese bile demokrasiyi kabul etmek zorundayız” dedi.

Çeviri: Diken