HarperCollins yayınevinden yapılan açıklamada, Doris Lessing'in bugün erken saatlerde yaşamını yitirdiği belirtildi. Lessing, 2007'de Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştü.

Ekim 1919'da ailesinin yaşadığı İran'da dünyaya gelen Lessing, şu anda Zimbabve olarak bilinen Güney Rodezya'da büyüdü. Rodezya'da okula başlayan ve eğitimi 14 yaşında sona eren Lessing, santral memurluğu, hemşirelik, gazetecilik gibi çeşitli işler yaptı.

Beyaz bir kadın ile zenci uşağı arasındaki ilişkiyi anlatan "Türkü Söylüyor Otlar" adlı romanını 1950'de yayımlayan Lessing için kadın hareketi  açısından önem taşıyan 1962'deki "Altın Defter" adlı eseri dönüm noktası oldu. Yazarın diğer önemli kitapları arasında "Terörist", "Siyah Madonna", "Beşinci Çocuk", "Cehenneme İniş", "Mara ile Dann" bulunuyor.

Kadın, ırkçılık, aile, toplum, çevre gibi birçok konuyu içeren roman, kısa öykü ve denemeleriyle İngiltere'nin savaş sonrası en önemli yazarlarından biri olan Lessing'in, Güney Afrika'ya yönelik eleştirileri nedeniyle uzun yıllar bu ülkeye girişi yasaklanmıştı.

Lessing, sağlık sorunları nedeniyle Nobel ödül törenine katılamamıştı. (Posta)