Haberrus.com'da yer alan habere göre, ortaya çıkan videoda Nazım Hikmet, Nobel Kimya Ödülü sahibi Fransız fizikçi Frédéric Joliot-Curie ile birlikte 8 Temmuz 1951 yılında Moskova’nın kuzeyinde yer alan Tuşino havaalanındaki uçak gösterisini izliyor. 

Ünlü şairin göründüğü bu 35 saniyelik video aslında 8 Temmuz Sovyet Hava Kuvvetleri Günü kapsamında yapılan uçak gösterisini konu edinen filminden alınmış. V. Boykov’un yönettiği filmde ayrıca Nazım Hikmet'in yanı sıra dönemin Sovyet lideri Josef Stalin ve SSCB yönetimin ünlü isimlerinin de uçak gösterisini izleyenler arasında olduğu görülüyor. 




Nazım Hikmet'in SSCB yılları nasıl başladı?

1902 doğumlu şair, 1925 yılından itibaren şiirleri ve yazıları yüzünden birçok kere yargılandı. 1938 yılında orduyu ayaklanmaya kışkırtmaya çalıştığı gerekçesiyle 28 yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın kaldı. 1950 yılında bir af yasasıyla salıverildi. Ancak sürekli izlendiği ve çürüğe ayrıldığı halde 48 yaşında yeniden askerlik yapmaya çağrılması ve öldürüleceği yolundaki duyumlar üzerine yurtdışına kaçtı. 17 Haziran 1951 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından Türk vatandaşlığından çıkarılmasına karar verildi. Sovyetler Birliği'nde Moskova yakınlarındaki yazarlar köyünde ve daha sonra da eşi Vera Tulyakova (Hikmet) ile Moskova'da yaşadı.