Bekir Avcı / Bianet

Tiyatro Durak'ın seyirciyle buluşturduğu, Hristo Boytchev'in “Titanik Orkestrası” adlı oyunu seyircisine “Biz kimiz?” sorusunu yöneltiyor. Oyunda, garda yaşayan bir grup serserinin, kendilerini oldukları gibi kabul edip alacak trenin gelmesini beklemeye karar verişiyle başlayan gerçek üstü bir serüven anlatılıyor.

Serseriler, trene binmenin, onaylanmanın, “kapıları açtırmayı” başarmanın yollarını tartışırken ve başarılı olup olamayacaklarının kaygısını yaşarken, gerçeklik algıları her geçen an değişime uğruyor. Trenden bir sandığın içinde istasyona düşen sihirbaz Harry'nin aralarına katılmasıyla beraber ise gardakilerin dünyası da değişmeye başlıyor.

“Siz kimsiniz?” sorusuna “Biz kimiz?” diyerek yanıt veren serseriler, “Yolculuk nereye?” sorusuna ise “Hiçbir yere” diyerek cevap veriyor: "Biz yok olmak istemiyoruz, sadece gitmek istiyoruz."

Titanik Orkestrası; varoluşu, bekleyişi, gerçeklik denilen şeyi oyundaki beş karakter aracılığıyla seyircisine düşündürüyor.

Seyircinin oyun boyunca duyduğu "Dik dur ve gülümse" sloganı ise en sonunda, seyircinin kendisini de yaşadığı dünyanın gerçekliğiyle yüzleştiriyor; yani kaos ve tabii umutla. Ekranda akan şiddet ve katliam görüntülerine -Hitler, Saddam, bombalar, insan ve hayvan katliamları vs.- Beethoven'ın 9. senfonisi eşlik ederken, seyirci dışarıdaki gerçeklikle yüzleştiriliyor. Oyun bittiğinde ise koltuklarından kalkarak dışarıya çıkacak olan seyirciye “dik durup gülümsemesi” söyleniyor; tıpkı “hiçbir yere” giden serserilerin treni beklerken birbirlerine bu komutu vermeleri gibi.

Hristo Boytchev'in yazdığı, Hüseyin Mevsim'in çevirdiği Tiyatro Durak'ın ilk oyunu olan “Titanik Orkestrası”, insanın nasıl kandırıldığını hicvediyor.

Beyoğlu Hayal Perdesi'ndeki oyun, Ağustos ayına kadar izleyicisini bekliyor. 

-------------------------------------------------------------

Yazan: Hristo Boytchev  

Çeviren: Hüseyin Mevsim

Yönetmen: Çetin Etili /  Yönetmen Yardımcısı: Kadir Hasman                

Dekor ve Kostüm Tasarımı: Çetin Etili

Işık Tasarımı: Selahattin Onan

Reji Asistanları: Nihan Yontar, İclal Atasoy, Harun Reisoğlu

Oyuncular: Burak Dur / Ercan Koçak / Bulut Akkale / Emel Turan - Aslı Nişancı / Öner Ateş

Arasız, 1 saat 20 dk.

Hayal Perdesi Beyoğlu -  Meşelik Sok. No:10 Taksim Beyoğlu

http://www.tiyatrodurak.com/