İSTANBUL - Usta tiyatro oyuncusu Müşfik Kenter bugün saat 16. 30 sularında yaşamını yitirdi.

 

Kenter, bir süre önce akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle tedavi altına alınmıştı.

 

Müşfik Kenter'in ölümünün ardından tiyatrocular, yakın dostları NTV'ye konuştu:

 

'İYİ BİR İNSANI DA KAYBETTİK'

Müjdat Gezen:

''Bütün tiyatro severlerin, öğrencilerinin, onu seven herkesin başı sağ olsun. Müşfik Abi’yi çok severdim. Sabah Yıldız Hoca’yla konuştum. Telefonda ağlayınca çok kötü oldum. Doğrusunu söylemek gerekirse bugün-yarın bekleniyordu. Yalnız iyi bir aktörü değil, iyi bir insanı da kaybettik. İkisini bir arada bulmak çok kolay olmuyor. Gerçekten çok üzüntülüyüm.”

 

'ONUNLA TİYATRO TUTKUSUNU KAZANDIK'

Rutkay Aziz:

Çok değer verdiğim, saydığım, sevdiğim bir meslektaşım, bir büyüğümdü. Kızımın da hocasıydı. Biz o iki kardeşle onları sahnede seyrederek onların tiyatro sevgisini, sevdasını, tutkusunu kazandık. Kolay kolay yeri doldurulamayacak. Büyük bir aktör büyük bir insandı. Büyük üzüntü ve acı içindeyim. Hepimizin başı sağ olsun.”

 

'ÖNCE İYİ BİR İNSAN OLACAKSINIZ DERDİ'

Lemi Bilgin:

Hem sanat dünyasının hem Türkiye’nin başı sağ olsun. Müşfik Abi bizim için farklı bir yerde duran biriydi. Müşfik Hoca, Müşfik Ağabey… Hem hocamız, hem çok değerli bir sanat. Her zaman ders aldığımız bir oyuncuydu. Ama en önemli özelliği -hepimize her zaman söylediği gibi- ‘Önce iyi bir insan olacaksınız, sonra mesleğinizde başarılı olursunuz’ derdi. Olağanüstü yeteneğinin yanında o gerçekten nadir bulunan iyi bir insanlardan biriydi. Hayatımız boyunca ondan çok büyük dersler aldık. Ne mutlu ki onunla aynı dönemde aynı mesleği paylaşabilme onuruna sahip olduk.

 

'ÜZÜNTÜSÜNÜ İÇİNE GÖMERDİ'

Ali Poyrazoğlu:

Çok üzüntülüyüm. Çok sevdiğim bir insandı. Dostum, arkadaşım, hocam ve ustamdı. Bir oyunda birlikte çalışmıştık; ‘Oğlum Çiçek Açtı’yı sahneye koymuştuk. Karşılıklı hiç oynamadık ama yıllarca aynı tiyatro sahnesinde çalıştık. Onların tiyatrosunu kiralamıştım. Her gün gördüğüm, sevdiğim, çok saygı duyduğum çok iyi kalpli, çok dost; gençlerden, yeni zihinlerden, yeni bakışlardan, aydınlıktan yana olan; insanın, dünyanın geleceği için derin kaygılar taşıyan ve hep o üzüntüyü içine gömüp gizlemeye çalışan çok hassas çok duygulu bir zihindi. Türk tiyatrosu ve insanlık için çok, çok büyük bir kayıp. İnşallah öğrencileri, bizler, bizden sonrakiler ondan bir şeyler öğrenmiş olanlar onun ruhunun kırıntılarını seyircilere, seyirciler vasıtasıyla da insanlığa geçirmeye devam ederler.”

 

SAHNEDE BİR HAYAT:

1932 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Müşfik Kenter, 1947'de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde eğitim gördü; okulu 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve devlet tiyatrosuna girdi. Sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı.

 

Kenter, 1959 yılında Devlet Tiyatrosu'ndan ayrıldı ve İstanbul'a giderek kardeşi Yıldız Kenter ile beraber Muhsin Ertuğrul ile çalıştı. Birlikte Küçük Sahne'de oyunlar sergilediler. Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde biraraya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar.

 

KENTER TİYATROSU

1960-1961 yılları arasında Site Tiyatrosu'nu kurdular. 1962'de adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968'de İstanbul'da Kenter Tiyatrosu'nun binasının inşaatını tamamladılar.

 

İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller'den burslar alarak Amerika ve İngiltere'de tiyatro araştırmaları yapan ve incelemelerde bulunan Kenter, İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi bir çok ülkede oyunlar sergiledi.

 

Murathan Mungan'ın Orhan Veli şiirlerinden düzenlediği Bir Garip Orhan Veli isimli tiyatro oyunu 25 sene sergilendi.

 

Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı`ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı'nı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu.

 

UNUTULMAZ FİLMLER

Sanatçı, tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. Sevmek Zamanı, Üç Arkadaş, Seni Kalbime Gömdüm gibi unutulmaz filmlerde rol aldı. Kenter, 1966 yılında Antalya Film Festivali'nde, 'Bozuk Düzen' filmiyle 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' ödülünü kazandı.

 

Dişi Kurt (1960)

Sessiz Harp (1961)

Dişi Örümcek (1964)

Murtaza (1965)

Şetanın Kurbanları (1965)

Sevmek Zamanı (1965)

Bozuk Düzen (1966)

O Kadın (1966)

Üç Arkadaş (1971)

Seni Kalbime Gömdüm (1982)

Hayallerim Aşkım ve Sen (1987)

Rumuz Goncagül (1987)

Piano Piano Bacaksız (1990) (sesiyle)

Lebewohl, Fremde (1991)

Moon Time (1994)

Dar Alanda Kısa Paslasmalar (2000)

 

Yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı. En unutulmazlarından biri de 'Alf'teki seslendirmesiydi. (ntvmsnbc)