Lozan Barış Antlaşması ile Yunanistan'daki Müslüman Türk nüfus ve Anadolu'da yaşayan Rum Ortodoks nüfus arasında yapılan mübadeleyi konu alan "Mübadele Müzesi", projede emeği geçenler ve Fener Rum Patriği Bartholomeos'un katıldığı törenle Çatalca'da açıldı. Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kültürel Miras ve Müzeler Direktörlüğü'nün katkılarıyla Çatalca'da açılan "Avrupa Kültür Başkenti Mübadele Müzesi", Türkiye'nin ilk mübadele konu alan ilk müzesi olma üzelliği taşıyor.
Düzenlenen törene Fener Rum Patriği Bartholomeos, Proje Koordinatörü Atilla Karaelmas, Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Arif Ümit İşler, Mübadele Müzesi Binasının mülk sahibi Ertuğrul Ölçer, proje mimarları Nüshet Ak ve Sadrettin Soylu, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara'nın yanısıra iki ülke arasında göç etmek zorunda kalan mübadiller katıldı.

TÜRKİYE'DE BİR İLK
Mübadele Müzesi'ne Ölçer ailesi olarak 2 bina tahsis ettiklerini belirten Ertuğrul Ölçer, "Ailemizin yaşadığı, çocukluğumuzun geçtiği Kaleiçi Mahallesi'nin bu günlere kadar süren hazin durumu bu müze ve sonrasında yapılacak gelişmelerle değişeceğine ve kültür merkezi olacağına inanıyoruz" dedi.

Çatalca Balediye Başkanı Cem Kara ise, "Türkiye 87 yıl sonra bir ilki gerçekleştiriyor. Bu müze bizlere önderlik yapacaktır. Bu müze sadece gelir kapısı değil, dostluk, kardeşlik ve barış merkezi olacaktır" diye konuştu.

'DEDELERİNİN ANILARINI YAD EDİYORUZ'
Fener Rum Patriği Bartholomeos ise, "90 yıl kadar önce insanlık tarihinin en büyük zorunlu göçü olan mUbadillerin bu yakadaki mensupları için ilk defa müze açılmaktadır. Bu müze yıllarca savrulmuş olanları, gelenekleri, duyguları, anıları, tarihi bilgileri, eşyaları derleyecek ve genç nesillere aktararak onlarla paylaşacak. Artık bahsettiğimiz değerler ivedi olacak" dedi.

HABERTÜRK