Aydınlık gazetesindeki haber üzerine ‘1. İstanbul Yaz Sergisi’nden kaldırılan Extramücadele’nin ‘Minareli Anıtkabir’ heykeli, dün sabah yerine geri konuldu.

Heykelin yaratıcısı ‘Extramücadele’ adıyla tanınan sanatçı Memed Erdener’i temsil eden Galeri Non’un sahibi Derya Demir, dün heykelin kaldırıldığını duyuran haberler üzerine basından yoğun ilgi gördüklerini ve heykelin geri konulduğu için mutlu olduklarını söyledi.

Time Out’dan sergi koordinatörü Beril Bozdere, eseri ‘Sergiye sürekli gelen bir gazeteciden korumak amacıyla’ yalnızca birkaç günlüğüne kaldırdıklarını ifade ederken “Ortada bir sansür yok” diye konuştu. Bozdere, “Bahsi geçen gazeteci 4-5 kere sergiye geldi. ‘Neden bu eser burada?’ gibi sorular yöneltiyor, rahatsızlık veriyordu. Gazetede çıkan yazı üzerine bir kere daha geldi, açıkçası esere bir zarar gelmesinden korktuk ve kaldırdık” dedi. “Artık güvenliğin haberi var” diyen Bozdere, eserin güvencede olduğunu belirtti.

Heykelin ‘kışkırtıcı’ davranan bir ziyaretçiden dolayı kaldırılmasını ‘çok acayip’ bulduğunu söyleyen Sanatçı Memed Erdener ise, “Bu mantıkla kışkırtıcı her heykeli kaldırmak gerekir. ‘Bir günlüğüne kaldırdık, geri koyacaktık’ diyorlar, ama ben buna inanmıyorum. İyi niyetli bir davranış değildi” dedi.

RADİKAL