Kürtçe sözlü şarkıların sevilen ismi Mehmet Atlı’nın haziranda Almanya’da Mir Müzik etiketiyle yayınlanan üçüncü solo albümü "Birîn" (Yara), Kom Müzik tarafından Türkiye’de de yayınlandı.

Wenda (2008, Kom Müzik) ve Jahr (2003, Lizgê Müzik-2010, Anadolu Müzik) isimli solo albümleri ve 90’ların popüler grubu Koma Dengê Azadî’deki çalışmalarından bu yana yirmi yılı bulan müzik serüveninde geniş bir dinleyici kitlesine ulaşan sanatçının yeni albümünde, hem kimi yenilikler hem de önceki çalışmalarıyla benzerlikler mevcut.

Dokuz şarkı ve bir de enstrümantal düzenlemenin yer aldığı albüm, Mehmet Atlı’nın Kâmûran Elî Bedirxan, Cegerxwîn, Arjen Arî, Lorîn S.Dogan, Mazhar Kara gibi şair-yazarların şiirlerine yaptığı bestelerin yanı sıra Dersim, Koçgirî, Diyarbekir yörelerinden halk şarkılarına yapılmış düzenlemeleri de içeriyor.

Prodüktörlüğünü Mehmet Atlı’nın üstlendiği albümde aranjör olarak Murat Öztürk’ün imzası var. Daha önceki albümlerine gitar ya da bağlama ile katılan Mehmet Atlı bu kez lavta çalıyor. Sanatçıya bir önceki  albümünde de birlikte çalıştığı bir ekip eşlik ediyor: Gitar, piyano ve perküsyonlarda Murat Öztürk, çelloda Barış Güvenenler, flütte Muhsin Kıratlı ve bas gitarda Aziz Şahin. Ekibe trompet ve trombonla da Can Ömer Uygan katıldı.

Hazırlıkları ve kayıtları Diyarbakır, İstanbul ve Nurnberg'de gerçekleşen albümde, Zazakî bir şarkı da ekibin, Marco Kuehnl, Jochen Pfister, Stefan Seegel, Norbert Emminger isimli  Alman caz müzisyeni arkadaşları ile kaydedildi. Albümde bir başka ilk de çoğunlukla Kûrmancî şarkılar söyleyen Mehmet Atlı’nın Türkçe bir şarkıyı da yorumlaması ve bir parçanın vokallerinde de Bahar Gündüz isimli dinleyicisinin kendisine eşlik ediyor olması.

Sanatçının önceki albümlerinde olduğu gibi solistin ses rengi ve gitar merkezli düzenlemelerin öne çıktığı Birîn'de bir yandan çello, piyano ya da bakır nefeslilerle elde edilen yumuşak Kuzey Avrupa caz esintileri, bir yandan da lavta, flüt, pikolo gibi çalgılarla Mehmet Atlı ve neslini Aram Tigran, Seid Gebarî gibi daha geleneksel ustalara ve Mezopotamya-Doğu Akdeniz coğrafyalarına bağlayan melez bir sound hissediliyor. Albümün kapağında ise A. Asım Divleli, Şilan Doğan Atlı ve Yüsri Atlı’nın emekleri var.

Mehmet Atlı, Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde öğretim görevlisi olarak çalıştığı Mardin ve ikamet ettiği Diyarbakır'daki günlük hayatı ile, İstanbul gibi bir metropol ve Avrupa’da Kürt göçmenlerin yoğunlaştığı kentler arasında, yollarda varlık bulduğunu belirttiği albümünü, yakın zamanlarda kaybettiğimiz Arjen Arî, Mehmed Uzun ve Aram Tigran’a ithaf ediyor. (Demokrat Haber)