MARDİN'in Dargeçit ilçesi yakınlarında inşaatı süren Ilısu Barajı havzasında Mardin Müze Müdürlüğü tarafından yapılan kazı çalışmalarında, M.S. 3'üncü yüzyılda Roma İmparatorluğu dönemine ait olduğu belirlenen iki adet demir ve bronz maske bulundu. Döneminde Mardin’e gelen tiyatro grubu tarafından oyunlarda kullanıldığı belirtilen maskelerin koruma altına alınarak, müzede sergileneceği bildirildi.

 

Batman'ın antik kenti Hasankeyf'i sular altında bırakacak olan Mardin'in Dargeçit ilçesi yakınlarında inşaatı süren Ilısu Barajı havzasında Mardin Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan arkeolojik kazılarda, M.S. 3'üncü yüzyıldan kalma Roma imparatorluğu dönemine ait demir ve bronz maske ortaya çıkarıldı. Toprak altından çıkarılan maskeler, Mardin müzesi Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvar'ında restore edilerek, koruma altına alındı.

 

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan ile birlikte ortaya çıkan maskeleri basına tanıtan Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, Ilısu Barajı havzasında Mardin Müzesi ekipleri tarafında yapılan kazılarda toprağın altından ortaya çıkarılan maskelerin yapılan laboratuar analizleriyle maskelerin 3'üncü yüzyılda Roma İmparatorluğu dönemine ait olduğunun tespit edildiğini söyledi.

 

DÜNYANIN İLK TAPU SENEDİ VE OYUNCAK ARABA DA BULUNMUŞTU

Nusaybin ilçesi Gırnavaz köyünde yapılan kazılarda daha önce ilk tapu senedi olan bir tablet ve ardından ilk oyuncak araba çıktığını hatırlatan Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, Mardin'in her yerinin tarihle dolu olduğunu, bunun da bölgedeki değerleri bilme, görme ve tanıma açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Beliktay, "Şimdi de Ilısu barajında yapılan kazı çalışmalarında bin 700 yıllık maskeler çıktı. Maskeler restorasyonu bittikten sonra Mardin Müzesi'nde sergilenecek. Roma dönemindeki bu eser, o dönemde bu bölgede tiyatro olmadığı için gezici tiyatrolar buraya geliyordu. Bu maskelerin o döneme ait olduğu tahmin ediliyor. Bu da 3'üncü yüzyılda olan bir çalışma" dedi.

Bulunan maskelerin birinin bronz, diğerinin ise demirden yapıldığı Türkiye'de çok nadir bulunduğu belirtildi. (AJANSLAR)