Beyoğlu Belediyesi’ne bağlı bir galerideki sergiye, Maraş Katliamı’nı anlattığı tabloyla katılan ressam Nursel Sökmen Bayram ilginç bir sansürle karşılaştı. Serginin küratörü, “Bu tabloyu kaldırın, Başkan Demircan görürse ne deriz” diye uyarınca Bayram, sergiden çekildi

Ressam Nursel Sökmen Bayram, geçen gün Beyoğlu Sanat Galerisi’nde açılması planlanan Nostalji 2014 adlı karma sergiden çekildiğini açıkladı. Sanatçı, sergiden çekilme kararını; sergi küratörlerinden Özlem Haliloğlu’nun, Maraş Katliamı adlı tablosunun yerine başka bir eser getirmesini istemesi üzerine aldığını dile getirdi. Beyoğlu Belediyesi’ne bağlı galerideki serginin küratörlüğünü, Hardan Sanat Ekibi’nden Dimitris Vogdanis, Harris Louvros ve Özlem Haliloğlu üstleniyordu.

Taraf'ta yer alan habere göre ressam Bayram, aslında sergiye başka bir tablo ile katılacağını ancak o tabloya ulaşamadığı için yerine Maraş Katliamı çalışmasını gönderdiğini söyledi. Daha sonra küratör Haliloğlu’nun kendisini arayıp, tabloyu başka bir çalışmasıyla değiştirmesi gerektiğini söylediğini dile getiren sanatçı, “Neden’ diye sorduğumda küratör, ‘Galeri tablodan rahatsız olmuş. Beni uyardı. Ayrıca Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan serginin açılışına gelir de tabloyu görürse ne deriz? Benim de başım ağrır. Hatta gördüğü an tabloyu indirebilir’ dedi. Ben de tablonun kalmasını istediğimi ve hatta Başkan’ın görüp indirmesine razı olduğumu dile getirdim. Küratör Haliloğlu tablonun değiştirilmesinde ısrarcı olunca da, başka tablo getirmeyeceğimi ve sergiden çekilmek istediğimi söyledim” ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı’nın yaşananlardan haberdar olup olmadığını sorduğumuz sanatçı, “Sanmıyorum. Bu tablonun galeri yetkilileri ve küratörleri neden rahatsız ettiğini de anlamadım. Sonuçta çalışmam, geçmiş Türkiye gündemini hatırlatan ve pek çok olayın resmedildiği bir konseptin parçası. Elbette politik bir altyapısı var tablonun ancak 1978’de yaşanmış acılarla dolu bir olayı anlatıyor. Kraldan çok kralcılık var burada” dedi. Kamuya ait kuruluşların düzenlediği sergilerde, iktidarın hoşuna gitmeyecek eserlerin sansürlendiğine de dikkat çeken sanatçı, “Bu tür organizasyonlarda, sanatçılar eserlerinin fotoğraflarını çekip önceden kurula iletiyor. Kurul, eseri uygun bulmazsa sergiye almıyor.

Türkiye’de kamu kuruluşlarının organizasyonlarında, sansürlenmemiş bir tek sergi bile bulamazsınız” ifadelerini kullandı. Toplumsal olayları ve faciaları resmettiği konsept koleksiyonunu, daha önce Lefkoşa’da Kapalı adlı sergide gösteren sanatçı, sözlerine şöyle devam etti: Geçen yılki sergimde bu çalışma hakkında kimse olumsuz bir yorum yapmamıştı. Hatta o sergide Çernobil Faciası’nı anlatan bir tablom da vardı.

Beyoğlu Sanat Galerisi yetkilileri, ressam Bayram’ın başka hesaplar peşinde olduğunu ileri sürdü. Serginin açılmasına bir gün kala küratörlerle sanatçı arasında, galeriyi ilgilendirmeyen bir tartışma olduğunu, bu yüzden tabloların toplatıldığını ifade eden galeri yetkilisi, “Kendi aralarında bir sorun yaşamışlar. Ressam belli ki başka hesaplar peşinde” dedi. Başka hesapların ne olduğunu sorduğumuz yetkili, konuyla ilgili daha fazla bilgi veremeyeceğini söyledi.

Nursel Sökmen Bayram’ın, Maraş Katliamı tablosunun yer aldığı konsept koleksiyonunda, sanatçının doğumundan itibaren sıraladığı, Türkiye’nin gündemini belirlemiş pek çok tarihî olay resmedilmiş. Sanatçı, Kapalı adlı sergisindeki 30 çalışmayla Kıbrıs Çıkarması, Çernobil Faciası, 12 Eylül Darbesi ve 99 Depremi gibi olaylar tuvale yansıtılmış.