Türk resim ve heykel sanatının dünyaca ünlü sanatçılarına ait 5 bine yakın paha biçilmez eserine ev sahipliği yapan Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde kaybolan eserlerin bir kısmının MİT'de olduğu bildirildi.

Geçtiğimiz gün Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde 202 eser kayıp, 46 eser sahte, 27 eserin orijinalliği ağır kuşkulu haberileri gündeme gelmiş, eserlerin nerede olduğu ise merak konusu olmuştu. Çıkan haber sonrası Bakan Ertuğrul Günay, Resim Heykel Müzesi'nin 12 Eylül’de tahribatına uğradığını, ama göreve başladığı dönemde depolardan kolunuzu uzatsanız eser alabilecek kadar korumasız bir ortamın olduğunu söylemişti.
 
50 TABLO MİT'TE
Kültür Bakanlığı'nın müze envanterinde yer alan, ancak müzede bulunmayan tablolarının, aralarında Milli İstihbarat Teşkilatı'nın da bulunduğu, kamu kurum ve kuruluşlarında oldukları ortaya çıktı.

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay imzasıyla tabloların duvarlarını süslediği kamu kurum ve kuruluşlarına resmi yazı yazılarak, tablolar geri istendi.
 
Kültür Bakanlığı kaynaklarına göre, MİT'te müze envanterlerine kayıtlı yaklaşık 50 tablo bulunuyor. Tablolar ayrıca, Cumhurbaşkanlığı'na, yurtdışı ya da merkez teşkilatlarında sergilenmek üzere Dışişleri Bakanlığı'na, hatta Hacettepe Üniversitesi'ne de emaneten verilmiş durumda. Bakan Günay imzasıyla, şimdi bu eserlerin tümü geri istendi, bir kısmı da Kültür Bakanlığı'na ulaştı. (Hürriyet)