Başak Ekinci ve Mustafa Eren’in hak ihlalleri ile gündeme gelen cezaevlerinde, hak ihlalleri ile karşılaşan tutuklulara haklarını anlatan “Mahpus Hakları El Kitabı”nın tanıtımı yapıldı.

imctv.com.tr'de yer alan cezaevlerinde hak ihlalleri ile karşılaşan tutuklulara haklarını anlatan “Mahpus Hakları El Kitabı”, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı.

Ceza İnfaz Sistemi’nde Sivil Toplum Derneği (CİSST) tarafından hazırlanan, Heinrich Böll Stiftung Derneği ve Açık Toplum Derneği’nin desteği ile basılan Mahpus Hakları El Kitabı’nı Başak Ekinci ve Mustafa Eren kaleme aldı.

2015’te 165 bin 33’e çıktı

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilcisi Ümit Efe’nin de katıldığı toplantıda konuşan Mustafa Eren yapılan çalışmalar sonucunda kitabın çıkarılması ihtiyacının ortaya çıktığını söyledi.

Eren, kitabın içeriği hakkında da bilgi vererek kitapta, tutukluların hak ihlalleri ile karşılaşmaları durumunda sahip oldukları yasal haklara ilişkin bilgilerin bulunduğunu söyledi.

Türkiye de tutuklu sayısının 2000 yılından bu yana yüzde 200 artığını belirten Eren, 2000 yılında 49 bin 512 olan tutuklu sayısının 2015’te 165 bin 33’e ulaştığını söyledi.

Meclis Alt Komisyonu’nda kabul edilen “Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanun Tasarısı”nın cezaevlerindeki hak ihlallerinin daha da artmasına neden olacağını belirten Eren, yasa ile ilgili duyduğu endişeleri dile getirdi.