Aydın’ın Germencik ilçesi Tekin köyü yakınlarında bulunan ve 30 yıldır kazı çalışmaları devam eden Magnesia Antik Kenti, bu yıl da su altında kaldı.

Magnesia’da kazıların ne zaman sona ereceği ve su basmasının ne zaman önleneceği ise bilinmiyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, yıllar önce Aydın Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na çözüm götüreceklerini açıklamış ancak bir sonuç alınamamıştı.

Tabanın yüksek olması dolayısıyla biriken yağmur suları altında kalan, MÖ 3. yüzyıla ait antik kent, adeta bir göl görünümünü aldı.

Sadece görevlilerin bulunduğu Magnesia, aynı manzarayı önceki senelerde de yaşamıştı. Bu durumun sona ereceği belirtilse de hemen hemen her yıl aynı akıbete uğruyor ve önlem alınmıyor.

Magnesia, tarihte önemli olaylara sahne olduğu için olaylar şehri olarak anılıyor. En çok MÖ 3. yüzyıla ait Artemis ve Zeus tapınaklarıyla biliniyor.

Bunlar, portikolarla çevrili kutsal alanın ortasında yer alıyor ve doğusundaki kutsal kapıyla agoraya bağlanıyor. Artemis’in, Anadolu’nun en büyük dördüncü tapınağı olduğu belirtiliyor.

MAGNESİA ANTİK KENTİ

Magnesia ad Meandrum, Aydın İli, Germencik İlçesi Ortaklar Bucağına bağlı Tekin Köy sınırları içinde Ortaklar-Söke karayolu üzerinde yer almaktadır. Kent, kuruluşunun anlatıldığı efsaneye ve antik kaynaklara göre Thessalia’dan gelen ve Magnetler olarak isimlendirilen bir kavim tarafından kurulmuştur.

Apollon’un kehaneti ve lider Leukippos’un öncülüğünde o dönemde bir koy olan bugünkü Bafa Gölü kıyısında karaya çıkan Magnetlerin kurdukları ilk Magnesia’nın yeri kesin olarak bilinmemekle birlikte, Menderes Nehri kenarında olduğunu antik kaynaklardan öğrenmekteyiz.

Menderes’in sürekli yatak değiştirip taşması sonucu oluşan salgın hastalıklar ve Perslere karşı daha emin bir kent kurma zorunda kalmaları nedeniyle Magnetler, İ.Ö. 400 yıllarında kenti bugünkü yerinde, Gümüşçay’ın yanında yeniden kurmuşlardır.

Magnesia’nın zamanımızdaki ünü antik dönem mimarı Hermogenes’ten kaynaklanmaktadır. Antik Dönem yazarı mimar Vitruvius’a göre Hermogenes oktagonal pseudodipteros tapınak planını uygulayan ilk mimardır.

Vitruvius, Hermogenes’in baş yapıtının Magnesia’daki Artemis Leukophryene tapınağı olduğunu söyler.

(Kaynak: Arkeofili)