Hitler’i anladığını ve ona sempatisi olduğunu söyleyen Trier, daha sonra tepkiler üzerine özür dilese de festivalden kovuldu.

 

CANNES - Danimarkalı yönetmen Lars Von Trier'in "Hitler’i anlıyorum" sözlerine tepki yağıyor.

Danimarkalı yönetmen bu sözleri yüzünden 'Melancholia' (Melankoli) filmiyle katıldığı Cannes Film Festivali’nde büyük tepki topladı. Trier, tepkiler üzerine geri adım attı, özür diledi ama bu yeterli olmadı. Festival organizatörleri Danimarkalı yönetmeni festivalden kovdu.

Yapılan açıklamada Trier'in sözlerinin üzüntü yarattığı ve kabul edilemez olduğu vurgulandı. Yönetim kurulundaki yönetmenler Trier'in Cannes'daki yorumlarını ayıpladıklarını ve yorumların tamamen yönetmenin şahsi fikirleri olduğunu söyledi.

Lars Von Trier 'Melancholia' (Melankoli) filminin tanıtımında “Gerçekten Yahudi olmak istedim, kendimi Nazi buldum çünkü ailem Alman’dı. Yani ne diyebilirim Hitler’i anlıyorum, bazı yanlış şeyler de yaptı tabii, ona biraz da sempatim var... Yahudilere karşı değilim, şaka tabii, Yahudileri seviyorum ama çok değil çünkü İsrail bir dert, bu cümleyi nasıl toparlayacağım...” şeklinde konuşmuştu.

Büyük ödül 'Altın Palmiye' için yarışan 23 filmden biri olan 'Melancholia' (Melankoli) ise yarışma dışı kalmadı. Trier'in festivale bir daha katılmasına izin verilip verilmeyeceği ise henüz belli değil.

Dogma akımının kurucularından Trier'in, yönetmenliğini yaptığı 'Dancer In The Dark' 2000'de Altın Palmiye kazanmıştı.

Her filmiyle olay yaratan Trier 'Dogville' gibi provokatif filmlerden 'Dalgaları Aşmak' gibi dramatik hikayelere her filmiyle seyircileri ikiye bölmeyi ve tartışma yaratmayı başaran bir yönetmen.

'Salgın', 'Avrupa' gibi filmleriyle yıldızı parlayan Trier'in, bir önceki filmi 'Antichrist' de içerdiği şidet ve cinsel içerikli sahneleriyle yılın en çok konuşulan yapımlarından olmuştu.

NTVMSNBC